728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 11 юли 2011 г.

Гюл и Първанов: Няма нерешими проблеми

Гюл и Първанов: Няма нерешими проблеми

11 юли 2011

Необходимо е ускоряване на работата по газовата връзка между България и Турция

София /КРОСС/ Още по-добри съседски отношения и ползотворно сътрудничество – за това настояха президентите на България и Турция – Георги Първанов и Абдуллах Гюл след официална среща между двамата. Нерешими проблеми между двете държави няма, категорични са и двамата държавни глави, но за решаването на проблемите трябва ясно заявена политическа воля, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Държавният глава Георги Първанов и турският му колега са разговаряли по енергийни въпроси, както и по редица технически проблеми, като обезщетенията на тракийските бежанци, пенсиите на изселниците в Турция, язовир „Тунджа” и т.н.

Те са обект на работа на смесената българо-турска комисия, създадена по идея на държавния глава Първанов, който изрази очакване новото турско правителство и българското такова да работят по-активно.

„Политическият диалог между двете страни не зависи от промяната на управлението и това рефлектира върху всички сфери”, каза Първанов, изтъквайки нарасналия стокообмен между двете държави и взаимните инвестиции.

Според българският президент е необходимо ускоряване на работата по изграждане на трансгранична газова връзка между България и Турция, по която към нашата страна да идва договореният от Азербайджан газ.

Двамата президенти са обсъдили и важния проект за газопровод „Набуко”, както и събитията в Северна Африка. „Няма място за затворени и авторитарни системи. Ние подкрепяме по всякакъв начин демократичните процеси в тези страни”, каза турският държавен глава за революциите в Северна Африка. Гюл подчерта, че най-важна е думата на народа, а българският му колега допълни, че ситуацията в региона се отразява и на Балканите, поради което е нужно по-засилено сътрудничество.

Турските журналисти попитаха Георги Първанов дали България ще свали визите за турски граждани заради изселниците ни там. Първанов отговори дипломатично, че София следва европейската визова политика. А конкретният въпрос е също предмет на смесената комисия.

„Очаквам и препоръчвам по-чести заседания на смесената комисия”, каза още Първанов, изтъквайки, че на ниво държавни глави има воля и ползотворен диалог в последните 20 години.

Абдуллах Гюл изрази уважението си към целия български народ.

Web Portal Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове