728x90,booking

Booking.com

728x90

петък, 22 юли 2011 г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.07.2011 Г.

ПРЕГЛЕД НА ТУРСКИЯ ПЕЧАТ 22.07.2011 Г.

Предлагаме ви кратък обзор на някои от по-важните новини публикувани в днешния турски печат.

Изпратена 22.07.2011 10:43:44 UTC

Обновена 22.07.2011 10:43:44 UTC

Вестник Ватан пише, че Израел е преклонил глава пред настоятелността на Турция да се извини за операцията срещу кораба Мави Мармара по време, на която бяха убити 9 турци. Вестникът отбелязва, че двамата членове от израелския кабинет, нежелаещи да се извинят на Турция са останали малцинство и че премиерът на Израел Бенямин Нетаняху е заел позиция в подкрепа за извинение към Турция. Вестникът предава, че дипломатическите източници са съобщили, че Израел ще се извини преди 27ми юли 2011 година.

Вестник Сабах в новината със заглавие „Текущият дефицит е в нормалните граници” отбелязва, че директорът на Световната банка Робърт Зелик, който завчера се срещна с вицпремиера Али Бабаджан вчера е бил приет от президента Абдуллах Гюл и премиера Реджеп Тайип Ердоган. Вестникът пише, че Зелик, който се е срещнал с премиера Ердоган в Истанбул е казал, че текущия дефицит на Турция е нормален и че това е напълно естествено за бързо растяща страна като Турция. Вестникът предава, че Зелик е казал, че този проблем може да бъде преодолян посредством сериозната борба срещу текущия дефицит.

Вестник Стар пише, че лидерите на страните от Еврозоната вчера са провели критична среща на върха в Брюксел, на която бе определено бъдещето на еврото и Европа. Вестникът отбелязва, че преди срещата на върха в Брюксел канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на Франция Никола Саркози са се срещнали в Берлин и че след 7 часовата среща е било съобщено, че е постигната съгласуваност. Вестникът предава, че с решението взето на срещата на върха Европейският фонд за финансова стабилност ще продължи да отпуска нисколихвен кредит за Гърция, Ирландия и Португалия и срока за погасяване на заемите ще бъде увеличен от 7 и половина на 15 години.

Вестник Ватан в новина по темата съобщава, че на срещата на върха в Брюксел, Германия и Франция са се отказали от облагането на банките със специален данък за Гърция; Председателят на евро-групата и премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер е казал, че е останал с впечатлението, че няма да бъде постигната съгласуваност относно въпросния данък.

Вестник Хабер Тюрк в новината със заглавие „Икономиката се върна 37 години назад” съобщава, че директорът на централната банка на кипърската гръцка част Атанасиос Орфанидис е казал, че поради пожара избухнал на 11ти юли тази година във военноморската база на острова положението в страната се е върнало на положението от 1974та година и е отправил призив за вземането на спешни мерки. Вестникът отбелязва, че лидерът на кипърските гърци Димитрис Христофяс е реагирал остро срещу изявлението на Орфанидис.

Вестник Хюрриет пише, че турският футболен отбор Газиантепспор е победил в среща реванш беларуския Минск с 4 на 1 и се е класирал за третия предварителен елеминационен тур на Лига Европа.

РГТ / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове