728x90,booking

Booking.com

728x90

събота, 30 юли 2011 г.

Турският премиер увеличава контрола си над армията

Турският премиер увеличава контрола си над армията

30 юли 2011

Анкара. Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган направи стъпка към контрола на втората военна сила в НАТО, след като замени четирима генерали от военното ръководство на страната, които подадоха оставки в безпрецедентно колективен акт, съобщава Блумбърг.
Започнал през юни трети премиерски мандат с подкрепата на почти половината турски избиратели, Ердоган прие оставките на началника на щаба на армията, генерал Ишик Кошанер, и на командващите военновъздушните, сухопътните и военноморските сили. Във връзка с процесите срещу високопоставени военнослужещи за подготвянето на военен преврат, Кошанер разкритикува правителството, че се отнася към армията като към „престъпен клан”.
„За първи път в историята на Турция въоръжените сили са поставени под контрола на светската власт, както отдавана трябваше да бъде”, коментира от своя страна социолог от Анкара. „Ердоган има властта и популярността, за да осъществи този важен процес на нормализация, въпреки че на моменти това може да бъде стресиращо”, смята още експертът.

иаф / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове