728x90,booking

Booking.com

728x90

събота, 23 юли 2011 г.

Християнски терорист изби 91 човека в Осло,Норвегия

Снимка:Християнският терорист,избил 91 човека в Осло,Норвегия / Ал Джазира ТВ

91 души достигна броят на жертвите в Осло

Автор: БНР

Най-малко 91 са загиналите при вчерашните две нападения в норвежката столица Осло, съобщиха световните агенции.

При стрелбата срещу участници в летен лагер на младежката организация на Норвежката работническа партия са загинали 84 души, предаде Ройтерс. Полицията продължава да претърсва крайбрежието край острова.

Други 7 загинаха, а 14 бяха ранени след бомбена експлозия в центъра на града. Мощната бомба нанесе щети и на сградата на правителството. Полицията заяви, че вероятно двете нападения са свързани. Органите задържаха 34-годишен норвежец, който вероятно е имал връзки с десния екстремизъм. Той е бил официално обвинен както за убийствата на острова и за бомбената експлозия в центъра на Осло, съобщи полицията.

Според съобщенията на норвежки вестници, арестуваният се казва Андерс Беринг Брейвик. Той вече дал показания в полицията и изразил готовност "за по-нататъшен диалог с полицията". Засега у него не са установени няма признаци за психическа неуравновесеност. Брейвик е служил в армията и бил член на столичен стрелкови клуб. Владеел до съвършенство различни видове леко огнестрелно оръжие, в това число и автомат.

В различни новинарски форуми, за които в Норвегия се изисква лична регистрация, са намерени коментари от името на Брейвик с възхвала на националистически идеи и критики срещу многокултурното общество. Полицията засега не е установила някакви връзки на обвинения с крайно десни групировки в Норвегия.

Пред "Хоризонт" българинът Христо Маников, който живее в Осло, обобщи последните новини от норвежката столица. Маников каза, че арестуваният мъж се е подготвял отдавна за нападението. От две години той имал фирма за производство на зеленчуци. Чрез нея се снабдявал с изкуствени торове, които използвал за бомбата. Задържаният произхождал от богатите квартали на Осло, но бил краен националист и не одобрявал политиката на правителството за мултинационално общество. Бил добре образован и нямал общо с ислямистките версии за атентата.

От Министерството на външните работи нямат информация за пострадали българи при трагедията в Осло, заяви говорителят на ведомството Весела Чернева.

бнр / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове