728x90,booking

Booking.com

728x90

събота, 16 юли 2011 г.

"НЕ" НА ТЕРОРА

"НЕ" НА ТЕРОРА

Турция, която вчера загуби 13 свои синове е в траур. 13 военнослужещи загинаха и 7 бяха ранени, 2ма от които тежко в сблъсъците избухнали между силите за сигурност и група терористи в Диярбакър.

Изпратена 15.07.2011 07:51:25 UTC

Обновена 15.07.2011 07:51:25 UTC

Турция, която вчера загуби 13 свои синове е в траур. 13 военнослужещи загинаха и 7 бяха ранени, 2ма от които тежко в сблъсъците избухнали между силите за сигурност и група терористи в Диярбакър.

7 терористи на ПКК бяха ликвидирани. Лошата вест приведе в действие Анкара.

Командващият сухопътните сили армейски генерал Ердал Джейляноглу и командващият жандармерията армейски генерал Неждет Йозел заминаха за областта.

Вицепремиерът Бекир Боздаг и министърът на вътрешните работи Идрис Наим Шахим също отпътуваха за Диярбакър.

След вестта за загубата на 13 турски военнослужещи в Диярбакър в министерският съвет бе свикана среща на върха по въпроса с тероризма. Президентът Абдуллах Гюл, който след лошата новина от Диярбакър разговаря с началника на генерлания щаб армейски генерал Ъшък Кошанер, от когото получи подробна информация за случилото се каза „Заклеймявам това подло нападение”. Гюл акцентува, че борбата срещу тероризма ще бъде продължена с решителност и прикани всички политически актьори да действат отговорно и да порицаят терора и насилията. В писменото си изявление президентът Гюл каза „В период, когато в страната ни се задълбочават човешките права и свободи и обстановката на мир, братство и спокойствие бе укрепена, терористичната организация ПКК с нападението в Диярбакър за пореден път показа своите коварни цели и грозно лице”. Гюл отбеляза „Тези които вярват, че ще постигнат целите си проливайки кръв и причинявайки болка на хората непременно ще разберат че се заблуждават. Тези нападения в никакъв случай няма да отслабят волята на държавата и на народа за разрешаване на проблемите”.

След вестта пристигнала от Диярбакър гражданите се изсипаха по улиците с турски знамена в ръка за да протестират терора. В редица окръзи на страната бяха организирани протести.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ направи изявление заклеймяващо терора. В писменото изявление публикувано от председателят на ПАСЕ Мевлют Чавушоглу се отбелязва „Не същуствува причина, която е в състояние да оправдае тероризма, който е най-големия враг на човечеството”.

САЩ също заклеймиха грозното терористично нападение в Диярбакър. В писменото изявление публикувано от държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се посочва, „Подкрепяме Турция в борбата й срещу терористичната организация ПКК отнела живота на десетки хиляди турци”. Клинтън отбеляза, че САЩ ще продължат да работят съвместно с турското правителство в борбата срещу всяка проява на терор.

РГТ / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове