728x90,booking

Booking.com

728x90

сряда, 3 август 2011 г.

Заработи идиотският "робски комплекс" на голяма част от българите

Проф. Людмил Георгиев Фото: Архив

Проф. Людмил Георгиев: За изселниците в Турция Ахмед Доган е "персона нон грата"

02-08-2011

Аделина Делийска

През последните 22 години България никога не е имала толкова откровено некомпетентно и неадекватно управление, твърди експертът

Роден на 23 юли 1960 год. Професор по социална, етническа и политическа психология в СУ „Св.Климент Охридски”. Доктор по социология. Доктор на психологическите науки. Автор на седем книги и десетки научни студии и статии. Чете лекции по етническа, политическа, екзистенциална психология и психология на религиите. Баща на син и дъщеря.

- Проф.Георгиев, изборите за президент и органи на местната власт чукат на вратата, и всякакви наблюдатели и анализатори гадаят накъде ще са насочени този път повратливите политически движения на доскорошните ви съпартийци от ДПС. Вие ги познавате добре и отблизо, какви са вашите прогнози?

- Повече от очевидно е, че за местните избори ще бъде впрегнат целият партиен, а също така и сериозен финансов ресурс, за да се покаже, че в ДПС няма криза. Дори чувам, че във възлови областни центрове ще бъдат издигнати кметски кандидатури на хора от ръководството с цел максимална мобилизация. Впрочем, както го познавам, това може да бъде и ход на Ахмед Доган след изборите да се освободи от някои от тези хора, които и без това са ненавиждани от електората на партията. Що се отнася до президентските избори, Доган едва ли ще поеме риска да издигне собствена партийна кандидатура, защото едновременността на този избор с местния вот ще създаде доста неудобства сред електората. Въпреки че, от друга страна, чрез кандидат-президент турчин наистина би могло да мобилизира избирателите в максимална степен. Проблемът тук е, че единствено възможната кандидатура в тази посока е самият Ахмед Доган. Струва ми се обаче, че независимо от оценките за него като опитен политик, анализатор и играч, той няма да отиде на такъв вариант, просто тази игра вече е твърде висока за него. Най-логично ми се струва да подкрепи кандидата на левицата, което, ако се случи преди първия тур, ще значи, че Ивайло Калфин няма да бъде на балотажа. Затова сигурно усилията ще са насочени за подкрепа на самия балотаж, за да не се види вече твърде рехавата електорална тежест на партията.

- Много активисти от движението го напуснаха през последната година, включително и вие се оттеглихте, това как ще повлияе на избирателите?

- За първи път толкова голямо множество от хора, гласували досега за ДПС, търси формулата да подкрепя друга формация, не само като вот, но и като политическо присъствие. Разбира се, това стана възможно след бунта на Касим Дал и Корман Исмаилов, подкрепени от редица местни лидери и активисти. Този факт отприщи и сталинистката вълна на поведение в партията – масови чистки, гонения на хората, заплахи, уволнения от работа, натиск от най-долнопробен характер и т.н. Мислеха си, че по този начин ще ги уплашат...

- Вие лично на Доган ли се обидихте, или прозряхте други, нови истини за тази партийна формация и затова променихте своите възгледи?

- В интерес на истината аз не съм и никога няма да бъда политик, бил съм в ДПС само като експерт, защото искрено вярвах в намеренията за разширяване и декапсулиране на партията. Това се оказа поза, мимикрия на ръководството и лично на председателя. Иначе, в личен план Ахмед Доган ме предаде, но после, когато се запознах с миналото му в Държавна сигурност разбрах, че предателствата са част от неговия живот, от светогледа му. Прочетох и анализирах маса неща, които са ми бодяли очите, но не ги виждах. Що се отнася до възгледите – не съм ги променял. Аз и сега мисля, че бай Иван и бай Хасан трябва да правят политики съвместно, че е крайно време в България да заработи нов етнополитически модел, а не такъв, какъвто беше създаден през 1989 год. от Държавна сигурност.

- Цитирахте пред медиите Доган, който е казал: "Аз създадох ДПС и аз ще го разруша". Възможно ли е това да се случи наистина?

- Всъщност аз цитирах негово интервю, където самият Доган го каза в прав текст. Истината е, че ДПС се създава от честните и искрени политически затворници и борци за права и свободи, а с помощта на Държавна сигурност Доган го оглавява. Така че, той е безспорно прав, че може да разруши партията. Нека видим истината направо, без притеснения – сделката между Доган и Държавна сигурност за създаване на ДПС цели запазването на етническия мир в условията на обективна етническа криза през 1989-90 год. Както е при всяка сделка обаче, тази също си има цена – смесените региони са оставени на Доган, там той може да прави, каквото си поиска, а заедно с това се създават условия за лично забогатяване. В същото време, той живее с усещането, че е изпълнил историческа мисия и цялото общество му е задължено. Може и някои хора да не чувстват комфортно от тези факти, но това е истината.

- Имате ли информация как се отнасят нашите изселници в Турция към разломните процеси в ДПС?

- Да, имам. Нещо повече – с много от влиятелните хора там съм личен приятел и поддържам ежедневна кореспонденция с тях. За изселниците в Турция Ахмед Доган е "персона нон грата", да не говорим за останалата част от ръководството, повечето от които също са били агенти на ДС. Хората, които са понесли най-големите страдания от репресивния режим на БКП и ДС, няма как да простят подобни предателства. Всъщност, точно тези настроения на нашите съграждани в Турция вероятно ще натежат при решението ДПС да не издига кандидатура за президент – вярно е, че 90 хиляди гласа ще са добра основа за сделка между Доган и някой друг кандидат, но в такава ситуация този вот просто няма как да се случи.

- От близо две десетилетия ДПС "балансира" политиката в държавата, но за първи път сега от движението инициираха вот на недоверие към кабинета и очаквано загубиха, защо направиха тези публични сеанси,според вас? И претенциите им за вота имаха ли основание?

- Повтарям, не съм политик и обективно мога да кажа, че претенциите за вота бяха основателни, не само по проблема вътрешна сигурност, но и за цялостната политика биха имали смисъл. Истина е, че през последните 22 години България никога не е имала толкова откровено некомпетентно и неадекватно управление. На всичко отгоре и карикатурно, като се имат предвид напъните им да демонстрират управленски знания и интелектуална мощ. Що се отнася до загубите, колкото и да е странно, вносителите на вота постигнаха своите цели, независимо от формалната "победа" на ГЕРБ, Атака и независимите. Първо, очевидно няма да има нов десен проект около СДС и евентуална подкрепа на ГЕРБ за Румен Христов, проект, към който биха се присъединили Касим Дал и хората около него, т.е. Иван Костов и Ахмед Доган могат да бъдат спокойни.

Второ, независимо от напъните, вотът отново «приши» Атака към ГЕРБ, което за пореден път срива европейския авторитет на Бойко Борисов. Трето, БСП също може да отдъхне, защото в близка перспектива в дясно няма да има сериозен субект, с когото да водят битка. Четвърто, вносителите усетиха общественото настроение, в което очевидно расте недоволството към ГЕРБ. Може и емоционално да не ми се иска да го кажа, но обективно Доган, Костов и Станишев спечелиха битката стратегически. А като към това прибавим нежеланието и високомерието на некомпетентността на кабинета и неговия водач, картината става доста драматична, имам предвид за бъдещето на ГЕРБ.

- Моля ви като психолог да коментирате, защо преди време всички се разсърдиха на Доган заради онази реплика за обръчите, която даже и сегашният премиер Борисов призна, че е истина и се отнася за всяка една партия?

- Защото преди време го каза турчин, т.е. заработи идиотският "робски комплекс" на голяма част от българите. Сега, когато го признава "Премиерът-Слънце", Месията и впечатляващата за простичкия народец "Твърда ръка", нещата изглеждат по друг начин.

- За разлика от вашия приятел Касим Дал, Вие изглежда никак не харесвате Бойко Борисов и сегашното управление на страната?

- Вижте, аз мога да говоря само от свое име, а и тук не става дума за харесване или не. Независимо кой ми е приятел и кой не е, още преди повече от две години предупреждавах какво ще се случи със страната, ако ГЕРБ поеме управлението. Защото тези хора имат много тежки психологически проблеми – като деца на хора или самите те част от обслужващия персонал на бившата комунистическа олигархия, за тях сегашния им звезден миг е начин да доказват пред себе си, че са нещо значимо, това също е свързано със злоба и ненавист към всичко, свързано с миналото. Това обяснява факта, че Бойко Борисов напуска МВР, за да не си върне членската карта от БКП, а сега най-върлите му врагове са на "Позитано" 20. Друг е въпросът, че други са виновни за това положение – при последния си разговор с Доган му казах в очите, че той, Станишев и Сакскобурготски имат историческа вина пред страната, заради допускането на ГЕРБ във властта. Той разпределял порциите..., за съжаление, това остана засега от предишното управление, разпределянето на порциите. Въпреки че след време, сигурен съм, управлението на Тройната коалиция ще бъде оценявано като едно от най-успешните в годините на прехода.

- Нищо положително ли не може да кажете за сегашното управление на ГЕРБ?

- Прекрасно изглежда всекидневното упражнение на Премиера в рязането на ленти при откриване на обекти, започнати от предишното управление и с осигурено финансиране. Също и прокламираната борба за законност, но ако оставим настрана сагата около "Лукойл" и си припомним заповедите на Борисов към Танов в един телефонен разговор, ще видим комизма между говорене и реалност... Този път по-сериозно – целият провал на кабинета дойде след като още в началото на своето управление той подписа смъртната присъда на българския частен бизнес и направи всичко възможно да изгони външните инвеститори!

- Заговори се за нов десен проект между Мария Капон и Касим Дал...

- Вижте, с удоволствие бих помагал на такъв проект, защото е съзвучен с моите възгледи. Но нека оставим на тях като политици да ни го представят и да разкажат. Времето ще покаже...

в но / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове