728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 22 август 2011 г.

Сърцето на 17-годишния Георги Георгиев от няколко дни тупти в гърдите на 22-годишния Юсеин Сюлейман от Ловеч

Преди нямах сили дори да изкачвам стълбите, разказва оперираният

Ново сърце върна Юсеин към живота

Искам да стана лесничей след време, чертае планове младежът

Сърцето на 17-годишния Георги Георгиев от няколко дни тупти в гърдите на 22-годишния Юсеин Сюлейман от Ловеч. Тийнейджърът стана донор, след като изпадна в мозъчна смърт заради тежка травма при падане от кола. В най-голямата си мъка родителите му намериха сили да дадат съгласието си органите на рожбата им да се използват за спасяването на пациенти в тежко състояние. Така сърцето ще живее в младия шофьор Юсеин, бъбреците бяха присадени на 33-годишен мъж и 50-годишна жена, а черният дроб даде втори шанс на 45-годишен мъж.

Юсеин демонстрира как регулира дишането си с помощта на медицинска ръкавица

ФОТО Авторът

"Юсеин, време е за дихателните упражнения", подканя сестра Елисавета Митева младия мъж, който лежи в самостоятелна реанимационна стая в столичната университетска болница "Св. Екатерина". 22-годишният мъж веднага отстранява от лицето си кислородната маска. Серията започва със специален апарат, който подава контролиран обем въздух под налягане за разгъване на белите дробове. След това идва ред на надуването на балон - в случая медицинска ръкавица, прикрепена за катетър. "Ръкавицата е от по-мека гума и изисква по-малко усилие", обяснява изборът жената с бялата престилка. "Сега е време за топчето", радва се като дете исполинът. Сестрата му подава малък апарат с мундщук. При издишване на въздуха малко пластмасово топче подскача нагоре. Целта е пациентът
да се упражнява в дълбоки вдишвания и издишвания, включва се доц. д-р Димитър Петков, под чието ръководство бе направено присаждането на сърцето. Белите дробове и сърцето са тясно свързани - от поетия въздух зависи обогатяването на кръвта с кислород, който трябва да стигне до всички органи и системи, допълни сърдечният хирург. Той е зам.-шеф на единствената болница у нас, в която се правят сърдечни трансплантации. Тялото на починалото момче е транспортирано от Плевен до София с реанимобил на "Св. Екатерина". Целта е сърцето да се трансплантира максимално бързо, след като се отдели от тялото.
Час и 10 минути били достатъчни на екипа по трансплантация да зашие сърцето в новия му дом и да пусне кръвообращението малко след един часа през нощта на 17 август. Преди това друг екип на болницата от двама хирурзи и един анестезиолог експлантира органа на живота в съседна операционна зала. Според световните стандарти оптималното време, когато сърцето трябва да започне да тупти в гърдите на реципиента, е до четвъртия час след експлантацията. Между четвъртия и шестия час има голям риск да се отхвърли, а след това време вече няма смисъл да се присажда, уточни доц. Петков.
"Благодаря на целия медицински екип, чувствам се добре", казва съвсем тихо Юсен, защото гласът му е спаднал. Възпитаникът на ловешкия механотехникум е получил наставления от лекарите в идните няколко месеца да отслабне, за да улесни работата на новото сърце. "През последната година съвсем се обездвижих и натрупах килограми", сподели Юсеин. От няколко години той страдал от миокардит - възпаление на сърдечния мускул най-вероятно вследствие на грипно заболяване. Сърцето започнало да изтласква толкова малко кръв, че Юсеин чувствал непрекъсната слабост - нямал сили да изкачва стълби, да носи лек багаж, дори да върви. Ако трябвало да отиде някъде, качвал се на колата. Когато се обадили от Агенцията по трансплантации, че е определен като подходящ реципиент за донорско сърце, не могъл да повярва
Другият вероятен кандидат бил 43-годишен мъж от Софийско. Сравняването на важни параметри обаче решило окончателния избор в негова полза.
"Като ме изпишат, ще започна да се разхождам - в близките паркове, а може и в планината", размечтава се Юсеин. После вметва, че много обича природните красоти и дори би се записал да учи за лесничей. Тази професия ще се хареса на новото сърце, окуражава го сестра Елисавета. Тя не спира да хвали младежа, че е много дисциплиниран и позитивен. Дежурните екипи мерят на всеки час основните му жизнени показатели. Специален монитор отчита по всяко време какво е насищането на кислород в организма. Всяка сутрин се правят специфични лабораторни изследвания, които дават важна информация на лекарите как върви свикването с новия орган.
Трансплантираният ще остане поне още седмица в болницата. Като се прибере вкъщи, трябва много да се пази от вирусни заболявания, затова ще контактува с домашните с медицинска маска. Младият мъж свиква с мисълта, че цял живот ще пие имуносупресори, които ще му помагат да съжителства с второто си сърце. Няма да може да да пие ракия. Затова пък има право да си позволява по чаша качествено червено вино.
"Прекланям се пред благородството на починалото момче. Когато се стабилизирам, ще потърся близките, за да им благодаря лично", просълзи се младият мъж.
Румяна Милева

в ст / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове