728x90,booking

Booking.com

728x90

събота, 20 август 2011 г.

Започва реставрацията на българската църква „Свети Стефан” в Истамбул

Започва реставрацията на българската църква „Свети Стефан” в Истамбул

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: Нахиде Дениз - кор.на БНР в Истанбул

Надпис на български, турски и английски на входа на българския православен храм „Свети Стефан” на брега на Златния рог в Истанбул предупреждава, че поради започването на основен ремонт и реставрация, храмът ще бъде затворен за посетители.

Доставени са материалите, направена е предварителната подготовка и след Рамазан байрам, който свършва на 2 септември, ще започне същинският ремонт, уточни Васил Лиязе - председател на българското църковно настоятелство.

Ремонтът се финансира от Истанбулската голяма община, община Фатих и окръжната администрация на Турция. Осигурени са 2 500 000 турски лири, което се равнява на около 1 200 000 евро. Предвижда се да бъдат подновени извитите части на покрива и да се отстранят повредите по основния корпус. Със специални химикали ще бъдат почистени замърсените и потъмнели части на конструкцията. Липсващите орнаменти ще бъдат заменени с точни копия. Ще бъдат обновени и външните части на църковния комплекс.

Българската църква Свети Стефан в Истанбул е известна и като „Желязната църква”, защото е изработена от железни елементи в неоготически стил. Уникалната сграда тежи 500 тона. Строителството й е разрешено с ферман на султан Абдул Азис от 5 март 1870 година. Освещаването става на 8 септември 1898 година. Преди време Свети Стефан бе обявена за най-красивата между всички църкви в Турция. Има идея страната да предложи включването на храма в списъка на ЮНЕСКО за световно историческо наследство, а от българска страна да бъде предложена Джумая Джамия в Пловдив.

бнр / Уеб Портал Турция

1 коментар:

  1. Уважаеми Дами и Господа,
    Пише Ви Пазарджишката народна певица Иванка Иванова www.songiva.de
    Била съм 3 пъти в Истамбул на концерти.. Едини път с немският ми оркетър Шел Зик Браз Бенд и два пъти с Истамбуският оркестър на известният Ви Музикант Бузуки Орхан Осман. В момента съм в България. Имам огромно желание да пея на благотворителни концерти за помощ на реставрацията на желязната църква в Истамбул Свети Стефан.
    Нямам финансова възможност да помогна, но това смятам е възможност също. Давала съм интервйу за радио Ачик Истамбул взето ми от известният Ви акордеонист от Истамбул господин Муамер Кетеноглу.
    Аз нямам оркестър, но мога да пея съсъ всеки даден от вас оркестър мойте нароодни песни. Моля да ми съдействате .

    За контакт emeil folkiva@gmmail.com

    Iwanka Iwanowa

    ОтговорИзтриване


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове