728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 29 август 2011 г.

Божидар Димитров: 600 000 турци са заровили съкровищата си из България

- Има ли истина в твърдението, че много от съкровищата, заровени по османското присъствие, още не са открити? Наистина ли и турски иманяри идват да копаят у нас?

- Отдавна го правят. През януари 1878 г. в последната фаза на войнта руската армия внезапно, без да е очаквана, минава Стара планина на няколко пункта. Балканът се е смятал за непроходим и наистина е било така, имало е 3 метра сняг. Хиляди българи са се включили доброволно да разчистват пътищата – проходът Шипка, Правешкия проход и т.н., и така руската армия се е озовала в Тракия за нула време. Смята се, че около 600 000 турци са побягнали с огромни кервани, наречени гьочове, на юг и естествено в такива случаи семейното съкровище се заравя в земята. Не може да го носиш по пътя, защото има бандити, мародери, нещо може да ти се случи, да ти го откраднат... Те са ги заравяли, като са разчитали, че ще се върнат, но по-голямата част в развихрилата се тридневна черноморска буря с рязко падане на температурите, са замръзнали по пътя. Руските войски по пътя към Одрин са настигали и подминавали

цели кервани с по 15-20 000 мъртви човека

И естествено тези съкровища си лежат в земята. Те са от турски монети, златни лири, пендари, които са се носили тогава, златни и сребърни съдове са имали само най-богатите. Но някои от тях се намират. Сега, когато семейното предание е оживяло, някои идват наистина да търсят.

иаб / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове