728x90,booking

Booking.com

728x90

петък, 26 август 2011 г.

СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ КОМЕНТИРАТ РОЛЯТА НА ТУРЦИЯ В ЛИБИЯ

СВЕТОВНИТЕ МЕДИИ КОМЕНТИРАТ РОЛЯТА НА ТУРЦИЯ В ЛИБИЯ

Турция, която първоначално бе установено диалог с администрацията на либийския държавен глава Муамер Кадафи и бе отправила призив за реформи, след като усилията й в тази насока останаха без резултат премина на страната на либийския народ, което бе посрещнато с респект от международната общественост.

Изпратена 25.08.2011 12:13:43 UTC

Обновена 25.08.2011 12:13:43 UTC

Турция, която първоначално бе установено диалог с администрацията на либийския държавен глава Муамер Кадафи и бе отправила призив за реформи, след като усилията й в тази насока останаха без резултат премина на страната на либийския народ, което бе посрещнато с респект от международната общественост. Световните медии акцентуват, че Турция е първата страна изпратила делегация на ниво външен министър в Либия след падането на столицата Триполи и че е оказала помощ от 300 милиона долара за опозицията, а така също изтъкват влиянието на Турция в Близкия Изток.

Вестник „Файненшъл Таймс” в статия под заглавие „Анкара цели лидерство в дейностите за възстановяването на Либия” акцентува на посещението на външния министър на Турция Ахмет Давутоглу в Либия.

Вестникът съобщава, че на съвместната пресконференция в Бенгази председателят на преходния национален съвет на Либия Мустафа Абдюлджелил е похвалил Турция, която е оказала помощ за опозицията и е посочил, че балгодарение на тази помощ са изплатили заплатите и са посрещнали основните си нужди и е отправил призив към другите страни да последват примера на Турция.

Вестник „Уол Стрийт Джърнъл” окачествява Турция като ключова страна и акцентува на финансовата подкрепа оказана от Турция за либийската опозиция. Вестникът пише, че външния министър Ахмет Давутоглу е обещал на преходния съвет на Либия да продължи да оказва безусловна подкрепа и в бъдеще и че Турция, която контролира съществена част от инфраструктурния сектор на Либия ще продължи и през новия период своето влияние датиращо от периода на Кадафи.

РГТ / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове