728x90,booking

Booking.com

728x90

сряда, 24 август 2011 г.

Давутоглу приветства успеха на либийските бунтовници в Триполи

Давутоглу приветства успеха на либийските бунтовници в Триполи

Нихал Йозерган


Нихал Йозерган

Кореспондент в Турция

Автор: Нихал Йозерган – кор. на БНР в Истанбул

© Снимка: Нихал Йозерган

Военната операция на НАТО в Либия ще продължи, докато не бъде установена пълна сигурност, заяви в Бенгази турският външен министър Ахмет Давутоглу. Той изрази пълната подкрепа на Анкара към Националния преходен съвет, като посочи, че целостта на страната трябва да бъде запазена. Двамата с председателя на съвета Мустафа Абдел Джалил обсъдиха ситуацията в либийската столица и детайлите около срещата на международната Контактна група за Либия в Истанбул, която ще се проведе в четвъртък Истанбул.

На съвместна пресконференция с Мустафа Абдул Джалил в Бенгази първият турски дипломат подчерта, че Националният съвет ще приеме новата „пътна карта” за преходния период в Либия, а Турция и останалите страни от Контактната група само ще помогнат за нейното реализиране. Давутоглу съобщи още, че в рамките на международната среща ще бъде приет общ план за действие за националния интегритет на Либия. Ще бъдат набелязани и предстоящите стъпки във военен, икономически и политически аспект, както и бъдещите международни политически действия. Категоричната подкрепа на Анкара за новото ръководство в Либия Давутоглу изрази с думите:

Турция ще подкрепи с всички свои възможности усилията на Мустафа Абдул Джалил, Преходния съвет и либийския народ

Турският външен министър заяви още, че либийският народ се нуждае от неотложни финансови източници, за което е нужно спешно да бъдат размразени блокираните международни авоари с решение на ООН. Давутоглу приветства успеха на либийските бунтовници в Триполи и отбеляза, че операцията на НАТО ще продължи до пълното установяване на сигурността и стабилността в страната, за да бъде гарантиран суверинитетът и териториалната цялост на Либия.

Абдел Джалил обеща, че полковник Муамар Кадафи и неговите помощници ще бъдат изправени пред правосъдието в справедлив съдебен процес. Той изрази готовност и лично да отговаря пред закона за годините, през които е бил правосъден министър в правителството на диктатора.

Турция беше против санкциите и намесата на НАТО в Либия, където има инвестиции на стойност около 30 милиарда долара. През май обаче Анкара призова Кадафи да се оттегли от властта и призна Преходния съвет за "единствен легитимен представител на либийския народ".

бнр / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове