728x90,booking

Booking.com

728x90

събота, 20 август 2011 г.

Ердоган потресен от Сомалия

Ердоган потресен от Сомалия

20.08.2011

Хуманитарната катастрофа в Сомалия се разраства, положението в тази страна сега е по-лошо отколкото обстановката в лагерите за бежанци в судански Дарфур. Това заяви турският премиер Реджеп Ердоган в сомалийската столица Могадишо, където е на кратко посещение.

Сомалия преживява най-тежките времена от повече от половин век. В страната има небивала суша и глад. Посетихме няколко лагера и ще отидем и в други. Доколкото може да се прецени, мащабите на катастрофата тук са невиждани досега, каза Ердоган, като подчерта, че голяма част от населението и на първо място децата имат сериозни здравословни проблеми.

Турският премиер нарече ставащото в Сомалия изпитание за човечността на цялото човечество. За да докаже, че западните ценности не са празна реторика, човечеството успешно трябва да издържи този тест, посочи Ердоган.

В самата Турция, отбелязва сайтът Газета.Ру, определена част от населението не се отнася много позитивно към инициативите на премиера за оказване на помощ на Сомалия. Искам оттук да се обърна към цялата страна. Някои се питат какво е нужно да направим в Сомалия, когато и в Турция има глад и нещастия.

Съветвам онези, които мислят така, да дойдат тук и сами да видят с очите си за какво става дума, заяви турският министър-председател.

По данни на ООН над 3 милиона сомалийци - почти половината от населението - се нуждае от продоволствена помощ след най-голяма суша за последните 50 г. Гладът в Сомалия се дължи и на това, че нито правителството, нито сомалийските служби за оказване на помощ могат пълноценно да работят в районите контролирани от ислямистките бойци.

ООН вече два месеца разследва изчезването на хиляди чували с храни за жителите на Сомалия.

нюз.бг / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове