728x90,booking

Booking.com

728x90

четвъртък, 29 септември 2011 г.

"Всичко, което е свързано с Балканите е наш интерес", само седмица след това изявление в САЩ турският лидер Реджеп Тайп Ердоган кацна в Скопие

Македонски историк: На Турция трябва да гледаме като на наш голям приятел!

29 Септември 2011

Скопие, РМакедония /КРОСС/ Официална Анкара обновява турските пътища, особено на Балканите, с "модела на европейската общност". Така започва своя коментар македонската редакция на радио "Дойче веле" за днешното посещение в РМакедония на турския президент Реджеп Тайп Ердоган.

Дали турското икономическо и политическоа проникване идва като алтернатива на гръцките блокади към Македония?

"Всичко, което е свързано с Балканите е наш интерес", само седмица след това изявление в САЩ турският лидер Реджеп Тайп Ердоган кацна в Скопие. Дълго подготвяното му двудневно посещение, което протича при най-високи мерки за сигурност, е изпълнено с големи политико-икономически надежди за Никола Груевски. Тези надежди обаче касаят многобройната турска етническа общност в Македония.

"Възстановяването на отоманството в днешно време е копие на британската общност и е положително е за нас, защото тогавашната османска империя, особено през 1908 г., искаше да признае независима македонска държава, което обаче е било блокирано от тогавашната царска Русия", каза за Дойче Веле македонския историк Лазар Лазаров, университетски преподавател.

Той изтъква, че на Турция трябва да гледаме като на голям приятел и стратегически партньор, не само в дипломатически и международен план, но и като важен икономически партньор.

"След като през последните пет години официална Анкара насърчава възстановяването на отоманството и исляма като европейски ценности и цивилизация, Македония, в която най-добре и най-много се съхраняват експонатите за неговото петвековно проникване, стана част от приоритетния фокус за Турция", изтъкна и Арач Нуман, научен изследовател в Македонската академия на науките и изкуствата (МАНУ).

Според Нуман, "ислямът е част от европейската цивилизация и история".

"Ислямът е мирна религия, която не прилага агресия върху убеждението на хората", каза в Скопие професор Екмелдин Ишаноглу, генерален секретар на влиятелната Ислямска конференция.

Турция и Македония имат споразумение за стратегическо партньорство от 2008 г., а признаването под конституционното име на Македония още от първите дни на независимостта, е мехлем за властите в Скопие в дългогодишната им битка в ирационалния спор за името с Гърция.

Многобройните бизнес делегации от Турция искат от властите в Скопие равни условия за по-бързо навлизане на турския капитал и инвестиции... Изграждането на двете македонски летища, с инвестиции от 200 милиона евро, както и бъдещото нарастване на търговския обмен между двете страни до 400 милиона долара е сред приоритетите на турската държава спрямо РМакедония.

Турците в "сандвич" между албанци и македонци

"Турската общност в Македония подготвя на Ердоган голямо посрещане, защото гостът от Анкара е харизматична личност, която е уважавана и сред турците извън родината", каза в интервю за Дойче Веле Кенан Хасипи, един от лидерите на многобройната турска общност в Македония, която ще има среща с върховния гост от Анкара.

Той, както и професор Лазаров не мислят, че развитието на труско-македонските приятелски отношения и стратегическо партньорство е в ущърб.

Според университетския преподавател Лазаров, турците се смятат за най-еснафската и най-лоялна етническа група в македонската държава. Но професор Арач Нуман предупреждава, че те са в един "хамбургер между македонците и албанците" и това не е добре за нейното мултиетническо и конфесионално съжителство"...

"Спасението е в развитието на мултиетническия характер на страната. Ето, сега имаме преброяване и аз Ви твърдя, че могат да бъдат незаписани най-малко 20 хиляди жители на Македония, които са турци, които под чуждо влияние ще се определят като членове на други етнически общности", изтъква Нуман.

Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове