728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 26 септември 2011 г.

За да получите лиценз за таксиметров автомобил в Истанбул, са ви необходими поне 320 000 евро

Спекуланти надуват цените, тъй като броят на колите е ограничен

€ 320 000 e лицензът за такси в Истанбул

Самите шофьори не могат да се похвалят с добри доходи

В момента в Истанбул има точно 19 416 таксита.

26.09.2011

За да получите лиценз за таксиметров автомобил в Истанбул, са ви необходими поне 320 000 евро. Собствениците на подобни лицензи са истински богаташи, чието благоденствие е осигурено и поради ограничения брой лицензи, предадоха осведомителните агенции.

Колонка на таксита край Босфора. Двама шофьори седят на пластмасови столчета. И двамата са на възраст около 60-те, с добре изгладени ризи и прошарени коси. Хасан и Сермет чакат клиенти. От каране на такси в Истанбул

могат да се спечелят много пари

но не от шофьорите, а от собствениците на автомобилите. И тъй като цените на превозите растат, лицензите за таксита се предлагат, разбира се, и от спекуланти.

Данните, които разпространи Анадолската осведомителна агенция, са впечатляващи:

785 000 лири (около 320 000 евро) струва в момента регистрирането на таксиметров автомобил. Според вестник "Заман" цената е почти като на златото. От Истанбулската камара на такситата твърдят, че виновни за увеличението на цените били спекулантите.

Малко са шофьорите, които са и собственици на таксито, което карат. В Истанбул има около 35 000 таксиметрови шофьори. Те шофират по 12 часа на ден, често седем дни в седмицата. В края на месеца докарват на собственика на автомобила по около 4000 лири.

За самия шофьор рядко остават над 700 или 800 лири, или около 350 евро, казва Мемдух Чирак, председател на Съюза на таксиметровите шофьори. "Как може тогава някой от тях да си позволи лиценз срещу

800 000 лири?" Според него цените щели да се покачат още

защото в Истанбул има точно 19 416 таксита. И броят им няма да нарасне. 15-милионният Истанбул обаче постоянно расте.

Прехвърлянето на собствеността на такси струва не повече от 1000 лири. Останалото е въпрос на договорка. В града има дори и т. нар. борса за регистрационни номера.

Сермет не може да проумее как е възможно цените да са толкова високи и да надхвърлят многократно дохода от карането на такси. Някога и той е притежавал лиценз. Продал го е преди 15 години за 1500 лири.
.
Телевизия на живо в самолетите

Турските авиолинии са първите, които предлагат тв на живо.
В самолетите на турските авиолинии, националния превозвач на Турция, при полетите на дълги разстояния ще бъдат излъчвани на живо телевизионни програми чрез системата на Panasonic Avionics Global Communication Suite (GCS).

Благодарение на тази система пътниците ще могат да гледат на живо тв програми на екраните, монтирани на задните седалки на пътническите кресла.

Следващият етап ще бъде осигуряването и на безжичен интернет.

Според съобщението на турските авиолинии компанията е първата в света, която ще предлага тв програми на живо на пътниците си. На първия етап пътниците ще могат да гледат директно BBC World, BBC Arabic и Euronews. Скоро след това ще започне излъчването на програмите и на турските тв канали и спортни програми.

в мо / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове