728x90,booking

Booking.com

728x90

сряда, 21 септември 2011 г.

СЪСТОЯ СЕ СРЕЩАТА ОБАМА-ЕРДОГАН

ЕРДОГАН КОМЕНТИРА СРЕЩАТА СИ С ОБАМА...

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че срещата му с президента на САЩ Барак Обама е протекла в много положителна атмосфера....

Изпратена 21.09.2011 10:02:21 UTC

Обновена 21.09.2011 10:46:45 UTC

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза, че срещата му с президента на САЩ Барак Обама е протекла в много положителна атмосфера.

След срещата с американския президент Обама, премиерът Ердоган отговори на въпросите на журналисти.

Ердоган каза, че Обама е потвърдил справедливостта на позицията на Турция във връзка с израелското нападение на кораба „Мави Мармара” и отбеляза, че затова, в момента САЩ не са в състояние да искат от Турция да не предприема санкции срещу Израел.

Ердоган каза, че винаги ще са рамо до рамо с Палестина в усилията за признаването на независимостта на тази страна и се надява, че и САЩ ще окажат необходимата подкрепа.

Премиерът Ердоган каза, че са се спрели и на нарастващите терористични нападения в Турция и на исканите от Турция безпилотни самолети. Той каза, че са предали на американската делегация списък с искания на Турция, засягащи борбата с терористичната организация ПКК.

Премиерът Ердоган окачестви като налудничави инициативите на кипърската гръцка администрация за търсене на находища от нефт и природен газ в източната част на Средиземно Море и изреди мерките, които ще бъдат предприети по този въпрос.

Ердоган каза че тази вечер или утре Турция ще подпише с ТРСК договор за търсене на находища от нефт и природен газ в източната част на Средиземно Море, и незабавно в региона ще бъдат изпратени турски изследователски кораби.

Премиерът Ердоган отбеляза, че лично той е преустановил преговорите със сирийската администрация, като каза, че не е желал да се достига до тази точка, но за съжаление са били подтикнати към това от сирийската администрация.

:::

СЪСТОЯ СЕ СРЕЩАТА ОБАМА-ЕРДОГАН...

В Ню Йорк се състоя очакваната с интерес среща между президента на САЩ Барак Обама и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган....

Изпратена 21.09.2011 08:10:21 UTC

Обновена 21.09.2011 10:02:02 UTC

В Ню Йорк се състоя очакваната с интерес среща между президента на САЩ Барак Обама и премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Срещата в хотел Валдорф Астория продължи час и половина.

На срещата Обама-Ердоган присъстваха вице-премиерът Али Бабаджан, министърът на външните работи Ахмед Давутоглу, министърът отговорен за отношенията с ЕС и главен преговарящ с ЕС Егемен Багъш, заместник-генералният секретар на партията на Справедливостта и Развитието Йомер Челик, посланикът на Турция във Вашингтон посланик Намък Тан и заместник-началникът на турския генерален щаб армейски генерал Хулуси Акар.

Президентът на САЩ Барак Обама бе придружаван от държавния секретар Хилари Клинтън и висши държавни служители.

В изявлението, което бе направено преди срещата, на преден план изпъкна борбата с тероризма.

Президентът на САЩ Барак Обама изрази съжалението си, по повод терористичното нападение в Анкара и каза, че това трагично събитие показва, че двете страни трябва да водят съвместна борба с тероризма.

Премиерът Ердоган от своя страна каза, че сътрудничеството между двете страни продължава и ще продължи и в бъдеще.

Обама благодари на премиера Ердоган за проявените лидерски способности и демократична позиция по проблемите с Арабската Пролет и по отношение на изпълнението на задълженията на Турция в рамките на НАТО.

Вчера, по време на бомбено терористично нападение пред сградата на общинското управление на община Чанкая в Анкара загинаха трима и бяха ранени 34 души.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл, който е на посещение в Германия заяви, че нападението е дело на хора, които са загубили напълно човешкия си облик и подчерта, че турската държава няма да се преклонява пред терористите.

Бомбеното терористично нападение в Анкара бе осъдено и от Европарламента, НАТО и Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.

РГТ / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове