728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 19 септември 2011 г.

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакви позиции и действия, които водят до допълнително разделение по кипърския въпрос

ЕС призова Турция за сдържаност

Автор: Бранислава Бобанац - кор. на БНР в Кипър

ЕС призова Турция да се въздържа от всякакви позиции и действия, които водят до допълнително разделение по кипърския въпрос. Това заяви представител на канцеларията на върховния представител за външната политика Катрин Аштън.
Изявлението беше по повод намеренията на Турция да блокира контактите си с ЕС, ако Кипър поеме председателството на Общността през втората половина на следващата година, както е планирано.

Напрежението между Турция и Кипър се подсилва и от предстоящите крайбрежни проучвания за нефт и газ. Турският енергиен министър Танер Йълдъз предупреди "Ако Република Кипър започне сондажи в Средиземно море, ние също започваме".

В отговор президентът на Кипър Димитрис Христофияс заяви, че е по-добре Турция да работи за политическо решаване на Кипърския въпрос, вместо да създава проблеми. Той подчерта, че Турция не може да шантажира и държи като заложник независима държава, член на Организацията на обединените нации и на Европейския съюз, каквато е Република Кипър. Според него Турция няма право нито да протестира, нито да заплашва Кипър и да предизвиква напрежение във връзка с плановете на островната държава да проучва и експлоатира своята изключителна икономическа зона в Източното Средиземноморие.

В ескалиращия конфликт Кипър се ползва с международна подкрепа. Европейската комисия и редица страни, след които САЩ, Русия, Велкобритания, Гърция потвърдиха суверенното право на страната върху природните й ресурси.
Президентът Христофияс отбеляза, че интересите и на Турция, и на общността на кипърските турци ще бъдат по-добре защитени чрез решаването на Кипърския проблем. По време на неговите преговори с лидера на кипърските турци Дервиш Ероглу е постигната договореност проучването, разработването и използването на природните ресурси да е в правомощията на централното правителство на бъдещата федерална република.

бнр / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове