728x90,booking

Booking.com

728x90

четвъртък, 29 септември 2011 г.

Майка на две деца - Юзуле доказва, че не е мъж

Майка на две деца доказва, че не е мъж

Куриозното дело се гледало в Сливенския районен съд

28 септември 2011

Сливен, България

Майка на две деца доказва, че не е мъж. Съд решава дали майката на две деца Юзуле е жена. Куриозното дело се е гледало от Сливенския районен съд на 19 септември и в момента се чака решението на магистратите, пише Sliveninfo.
58-годишната жена е жертва на чиновническа грешка отпреди много години, заради което в акта й за раждане името е записано като Юзул.

"Познавам я от малка, играли сме заедно. Глупаво е въобще някой да твърди, че е от мъжки пол", каза кметът на балканското Малко село Хюсеин Хюсеинов. Той е един от свидетелите, призовани да потвърдят в съда, че някогашната му съселянка е жена.

Юзуле е родена в Малко село. След женитбата си в съседното селище Ябланова заминава със съпруга си за Турция, където получава гражданство. Там си живее и днес. Наскоро обаче жената поискала да стане и гражданка на България. "Чак тогава разбрахме, че в акта си за раждане тя фигурира като Юзул. Това е мъжко име, така е записана в регистрите на община Котел. Заради това придвижването на документите й за българско гражданство бе спряно", обясни кметът. Наложило се "Юзул", която има двама синове и внуци, да търси адвокат и да доказва по съдебен път, че е жена.

От уважение към Юзуле съдът отказа да прави експертиза за пола й. Жената лично се яви и показа актовете за раждане на децата си, обясниха присъствали на делото. На всичко отгоре от Турция пристигнал и нейният съпруг, комуто също се наложило да потвърди, че е сключил брак с особа от женски пол.

"Надяваме се съдебният състав да приеме тези доказателства и да не се стига до медицинска експертиза. Тя би била унижение за Юзуле", споделиха нейни близки. Нашенката дори представила акта за сключен граждански брак. Не ни е известно 70-те години, когато Юзуле се е омъжила, да са били разрешени еднополовите бракове, шегуват се нейни роднини. Те с нетърпение очакват решението на районния съд в Сливен.

иаф / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове