728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 19 септември 2011 г.

Турция може да замрази отношенията си с Европейския съюз (ЕС), ако Кипър стане председател на евроблока през 2012 г.

Турция заплаши да замрази отношенията си с ЕС заради Кипър

Автор: Ройтерс / Мария Петрова - БНР

Бешир Аталай

Последно обновяване: 17:20

Турция може да замрази отношенията си с Европейския съюз (ЕС), ако Кипър стане председател на евроблока през 2012 г. съгласно системата за ротационното председателство на Съвета на ЕС, заяви турският вицепремиер Бешир Аталай пред радио и телевизионната станция "Байрак":

Ако мирните преговори там (в Кипър) не са окончателни и ЕС даде ротационното председателство на южен Кипър, истинската криза ще бъде между Турция и ЕС. Защото тогава ние ще замразим отношенията си с ЕС

Аталай направи това изявление в края на посещението си в Севернокипърската турска република, която е призната само от Турция. По думите на вицепремиера турското правителство вече е взело решение по въпроса.

Кипър би трябвало да поеме председателството на ЕС за шест месеца от 1 юли 2012 г.

Кипър бе разделен през 1974 г. след турска въоръжена намеса, последвала опит за преврат, подкрепян от Гърция. Кипър се присъедини към ЕС през 2004 г., но само южната част на острова се ползва от предимствата на членството.

Коментарите на Аталай идват в момент на повишено напрежение в източното Средиземноморие след спор, който възникна между Турция и Кипър заради плановете на Кипър да извърши крайбрежни сондажи за природен газ.

Турция проведе множество важни реформи през последното десетилетие и стана свидетел на бум на икономическия растеж, но страната все още е една от най-бедните в Европа по доход на глава от населението. Турският финансов министър Мехмет Шимшек заяви, че Турция все още е решена да влезе в ЕС, но това не се основава само на икономическите ползи, които ще извлече.

От общо 35 глави от предприсъединителните преговори Турция е затворила една, а 18 са замразени заради опозицията на страни членки на ЕС, сред които Кипър и Франция.

бнр / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове