728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 19 септември 2011 г.

Турция официално заплаши вчера, че ще замрази отношенията с ЕС, ако Кипър стане ротационен председател на съюза през 2012 г., както е по план

Турция къса с ЕС заради Кипър

Анкара скочи срещу председателството на Никозия през 2012 г.

Турция официално заплаши вчера, че ще замрази отношенията с ЕС, ако Кипър стане ротационен председател на съюза през 2012 г., както е по план, предаде Ройтерс.
Заплахата дойде от турския вицепремиер Бешир Аталай след посещение в Севернокипърската турска република, призната само от Анкара.
"Ако мирните преговори в Кипър не доведат до решение и ЕС даде ротационното председателство на Южен Кипър, истинската криза ще бъде между Турция и ЕС", заяви Аталай. "Защото тогава ние ще замразим нашите отношения с ЕС. Като правителство ние сме взели това решение", отсече вицепремиерът.
Международно признатото кипърско гръцко правителство трябва да поеме шестмесечното ротационно председателство през юли 2012 г., напомня Ройтерс. Кипър бе разделен през 1974 г. и южната част на острова се присъедини към ЕС през 2004 г. Северната част на острова обяви независимост през 1983 г., но тя бе призната само от Турция. През 2008 г. бяха възобновени преговорите между гръцката и турската общност за обединение на острова, но те напредват трудно, отбелязва агенцията.
През юли турският министър за ЕС Егемен Багъш заяви, че замразяването на отношенията с кипърското гръцко председателство на ЕС е "опция", но изявленията на Аталай са първият случай, в който Анкара казва, че категорично ще замрази отношенията.

в ст / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове