728x90,booking

Booking.com

728x90

петък, 7 октомври 2011 г.

Турция обявява война на ЕС





Турция обявява война на ЕС във футуристичен роман

Годината е 2010. ЕС е отказал членство на Турция. В Германия, Австрия и Франция са на власт фашистки правителства, които подклаждат омраза към заселилите се там турци и изобщо мюсюлмани. Жадуващата отмъщение Турция обединява сили с Русия и обявява война на евросъюза - такъв е сюжетът на романа "Третата световна война" от турския писател Бурак Турна, за който разказва "Интернешънъл хералд трибюн".

Годината е 2010. ЕС е отказал членство на Турция. В Германия, Австрия и Франция са на власт фашистки правителства, които подклаждат омраза към заселилите се там турци и изобщо мюсюлмани. Жадуващата отмъщение Турция обединява сили с Русия и обявява война на евросъюза. Турските командоси обсаждат Берлин, превземат Европа и установяват контрол върху целия континент.

Много критици биха определили новия футуристичен роман от 30-годишния Бурак Турна (BurakTurna.com), теоретик на световната конспирация и майстор на литературния шок, като ексцесии на едно необуздано въображение - и в много отношения биха имали право, пише излизащият в Париж в. "Интернешънъл хералд трибюн".

Но "Третата световна война", от който само за два месеца бяха продадени 130 000 екземпляра и който е по витрините на всички книжарници в Истанбул, определено се превръща в бестселър в Турция.

В момент, когато страната пристъпва към 10-годишни тежки преговори за членство с ЕС, популярността на романа отразява

нарастващата тревога сред турците от една Европа, която все повече се страхува от самите тях, отбелязват турските критици.

На турските граждани определено започва да им писва от непрекъснатите изисквания на Европа - и именно подобни настроения е използвал в романа си Бурак Турна, обяснява литературен критик. Според него острият тон и кинематографичният стил на романа задоволяват еднакво добре читателския вкус на таксиметрови шофьори, правителствени служители и домакини.

Според самия автор целта на "Третата световна война" е се превърне в отдушник за накърненото поради непрестанните укори и подигравки на ЕС честолюбие на турския народ.

"Турците започват да осъзнават две неща: че всичко, което Европа казва на турците, е лъжа, и че мюсюлманска страна никога няма да влезе в съюз, който не я желае", казва Турна на среща с читатели, които го посрещат сякаш е рокзвезда.

Младият автор определя себе си като маниак на тема история и научна фантастика,

а компетентните му описания на американски военни маневри в предишната му творба "Метална буря" предизвикаха дори съмнения, че Турна е агент на ЦРУ.

За да напише "Третата световна война", той трябвало да "преговори" 1000 години европейска история. Като резултат от задълбоченото проучване Турна стига до заключението, че Европа със сигурност ще отхвърли Турция, а континентът ще потъне във войни и хаос.

Расистката, националистическа структура на Европа е причина за всички войни на Стария континент през последните 900 години, твърди авторът, чиито книги не са публикувани в чужбина поради техните "взривоопасни" теми. "Дори и да не се стигне до употреба на оръжие,

решението на ЕС да отхвърли Турция ще доведе до културен сблъсък между Запада и исляма."

Романът откровено се подиграва на западния свят в пасажи като този, където руски и турски военни обсъждат как биха си поделили Европа, след като я превземат. Един от героите, Джемил Паша, обяснява, че независимо от последствията, ще бъде изграден нов европейски ред, в който силата ще бъде в ръцете на Източна Европа.

Планът определено се нрави на събеседника му, руски генерал, който признава, че не би имал нищо против Истанбул да бъде столицата на новия ЕС. Не без злорадство Джемил Паша си представя как Западна Европа ще страда от обединението на православния свят и Истанбул.

Авторът разпространява своите идеи за "сблъсъка на цивилизациите" в чат-шоу предавания и разпалени речи пред фенове. Според него сред турците се наблюдава "евроотстъпление" заради т.нар. "антитурска истерия на континента". Разграбването на романа му в Турция се обяснява и с надигащата се вълна на национализъм в страната.

"Турците са горд народ. Държави като Франция си въобразяват, че ще се молим да ни пуснат в ЕС, но истината е, че ние просто ще се обърнем към самите себе си и ще загубим интерес към Европа", уверява Турна.

Описанията му на растящия турски скептицизъм отразяват реални данни от проведени в страната допитвания. Според едно от проучванията

турската подкрепа за членство в ЕС е намаляла от 94 на 63% за една година.

Бурак Турна израства в традиционно, но интелектуално семейство в Истанбул. Философските му възгледи съчетават военна история, кантиански рационализъм и светски ислям.

Като студент прекарва часове наред в интернет, изучавайки американски военни сайтове. Завършва икономика и философия и известно време работи като журналист. Първият си роман "Метална буря" написва заедно с приятеля си Оркун Учар.

Турна признава, че единственото му европейско пътуване е било до Мюнхен преди пет години - с това се обясняват бароковите му описания на германската бирена столица и доста спартанското представяне на останалата част от континента.

Честите му пътувания до Азия обаче затвърждават неговото убеждение, че

бъдещето на Турция е по-скоро в един "източен алианс", отколкото в присъединяването към ЕС.

Турна предлага неговата страна да ограничи отношенията си с ЕС единствено до споразумение за свободна търговия и да се обвърже политически с Китай, Индия и Русия.

Той обвинява турското правителството и медиите в страната в манипулативно и нереалистично представяне на ЕС като финансова и всякаква друга панацея за Турция.

"Липсват адекватни дебати по въпроса за Европа. Да критикуваш ЕС е табу. Истанбулският елит "продава" евросъюза, а провинциалната част на страната изобщо не разбира какво "купува", казва той.

Принуден да признае някои от постиженията по отношение правата на малцинствата и либерализирането на турската икономика, постигнати поради натиск от ЕС, Турна все пак отбелязва, че

системата на "тоягата и моркова" е изключително важна за нестабилна страна като Турция.

"Това, което е от полза за страната, е да бъде част от процес, който да ускори политическия и икономическия й напредък. Този процес е много по-важен от крайната цел на "влизането" и никой няма да плаче, ако след 10-15 години ЕС не ни приеме."

Напоследък Турна прекарва доста време в компютърни игри. Любимата му "Rise of Nations" (Възход на нациите), в която държавите се борят за световно надмощие. Обичам да играя Китай, който бомбардира Европа и я връща в каменната ера, споделя авторът на "Третата световна война".

http://www.vesti.bg / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове