728x90,booking

Booking.com

728x90

сряда, 26 октомври 2011 г.

Кой стои зад терористичната организация ПКК?

Кой стои зад терористичната организация ПКК?

2011

Световните лидери заклеймиха нападението на терористичната организация ПКК в Турция на 19 октомври, в което бяха убити 24 войници и полицаи, а 18 са ранени. Терористите са нападнали едновременно 7 различни цели в Чукурджа, окръг Хаккяри в Югоизточна Турция, като стълкновенията в района са продължили до 5 часа сутринта. Извършителите са избягали на иракска територия. В предишния ден в Битлис при нападение на ПКК с кола бомба бяха убити 5 полицаи. В резултат на това турската армия предприе настъпателна военна операция в Северен Ирак, за да преследва нападателите, а военната авиация е обстрелвала бази на терористите близо до иракския град Зап и в планината Кандил.

„Всяка страна има правото да защитава своите граждани“, с тези думи докладчикът за Турция в Европейския парламент (ЕП) Риа Оумен Руйтен коментира предприетите действия. Тя призова да бъде увеличен обемът на съвместната работа между Европейския съюз и Турция в борба с тероризма. В коментар пред в. „Заман“ Риа Руйтен постави на дневен ред и следния въпрос: „Любопитно ми е кой стои зад ПКК?“ На въпроса дали визира конкретна държава тя отговори „може би“, но не пожела да уточни за коя страна става въпрос.

„Депутатите в парламента и народните представители от партия BDP (прокюрдската в Турския Меджлис) трябва да се дистанцират от терора“, каза още европейският парламентарист. Риа Руйтен отбеляза и дълбокото си разочарование от реакцията на народните избраници от BDP, които не осъдиха терористичните нападения, а само изразиха съжаление. По думите й, не трябва да бъде прекратявано търсенето на политическо решение, но и не трябва да се ощетява местното население, което и без друго е подложено на непрекъснато мъчение. Голяма част от членовете на ЕП определят като недопустими действията на терористичната организация ПКК и апелират към по-продуктивнo сътрудничество между ЕС и Турция.

“Обещавам ви в предстоящите седмици – каза тя, – когато ще започнем да подготвяме новия доклад за напредъка на Турция, терорът да заеме важно място.” Риа Руйтен изтъкна, че ПКК е една престъпна организация и призова да прекъсне своята дейност.

Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън също осъди “позорните терористични атаки” на ПКК срещу турски войници. Тя заяви, че ЕС е готов да помогне на Анкара да се справи с насилието. “Осъждам терористичните атаки възможно най-строго и дълбоко съжалявам за загубата на живот”, подчерта Аштън в официално изявление. Тя заяви, че ЕС продължава да приема ПКК за “терористична” организация. “Още веднъж подчертавам, че ЕС е с Турция в решението й да се бори срещу тероризма. Всички трябва да сме наясно, че нищо не оправдава такова безразборно насилие”, каза още тя. “ПКК остава в списъка на ЕС за терористичните организации”, допълни Аштън. Тя припомни, че неотдавна ЕС изрази готовност да засили диалога с Турция в борбата срещу тероризма.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд също осъди терористичните нападения. “Искам да поднеса дълбоки съболезнования на семействата на турските войници, които бяха убити при атаки на ПКК. Искам също да изразя солидарността си с турския народ, който страда от терористичното насилие от десетилетия”, заяви Ягланд. Председателят на Комитета на министрите на Съвета на Европа Константин Гришченко и председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Мевлют Чавушоглу също осъдиха атаките в обща декларация. “Терористите никога няма да постигнат своите цели чрез насилие и кръвопролития. Те не защитават идеи, те искат само да разпространяват омраза и варварство. Техните действия са престъпления срещу всички нас”, се казва в съобщението.

Американският президент Барак Обама, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен също осъдиха нападенията на ПКК и изразиха подкрепа за Турция.

Американският президент Барак Обама от своя страна заяви, че Съединените щати осъждат силно “възмутителната терористична атака” срещу съюзника на САЩ Турция. Обама посочи, че САЩ ще продължат да сътрудничат с турското правителство, защото то се бори с терористичната заплаха на ПКК и се опитва да постигне мир в Югоизточна Турция. Обама заяви, че турският народ, като всички останали хора, заслужава да живее в мир, сигурност и с достойнство. “Няма оправдание за такива актове на насилие и аз изразявам съболезнованията си към семействата и обичаните хора на жертвите”, каза Андерс Фог Расмусен и увери, че съюзниците от НАТО застават солидарно в борбата срещу тероризма.
“Никой не трябва да забравя, че тези, които ни карат да изживяваме това страдание, ще бъдат накарани да страдат дори още по-силно. Те ще видят, че отмъщението за тези нападения ще бъде огромно”, заяви турският президент Абдуллах Гюл по повод серията нападения на терористите в окръг Хаккяри в Югоизточна Турция.

Нападенията подкопават единството между турци и кюрди

Лидерът на регионалното кюрдско управление в Северен Ирак Месут Барзани изрази своите съболезнования по повод терористичните нападения на премиера на Турция Реджеп Таййип Ердоган. Той остро порица терористичните нападения на ПКК и подчерта, че те целят да навредят на братството между турския и кюрдския народ.

Народът в Битлис и Хаккяри в Югоизточна Турция остро осъди и се противопостави на терора. В знак на протест местното население окичи своите къщи с турски знамена. Неправителствените организации в региона подчертаха, че терорът подкопава единството на населението в региона и провокира подготвянето на демократичната конституция. Сред жертвите на терора има и немалко кюрди. При погребенията роднини на убитите войници и полицаи в Турция оплакаха своите близки на кюрдски.

Кюрдският интелектуалец Кемал Буркай изтъкна, че нападенията на ПКК саботират водения процес на диалог в страната. Според него голяма част от кюрдите и турците не подкрепят насилието и затова „трябва да бъдем ръка за ръка и да не позволим на тези, които искат да върнат страната в годините през 90-те“, когато терорът пак бе използван за саботиране на започналите демократични реформи от покойния президент Тургут Йозал.

"Заман" / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове