728x90,booking

Booking.com

728x90

вторник, 4 октомври 2011 г.

„Правда”: Западът нанася удар на Русия с Турция

„Правда”: Западът нанася удар на Русия с Турция

04 октомври 2011

Москва. В последните дни редица експерти заговориха за сериозно изостряне на отношенията между Русия и Турция. Преди всичко вниманието е приковано към „отказа на Турция от руски газ”. Още от началото на 2010 година Турция се опитваше да спечели намаляване на цената на газа, но турската държавна корпорация „Боташ” така и не успя да получи желаната 20-процентна отстъпка от „Газпром”.
Но не всичко е толкова еднозначно, колкото изглежда, коментира руския вестник „Правда”. Първо, Анкара се отказа от част от руските доставки – 6 млрд. куб. метра газ годишно. По този начин тя губи едва 15% от газовите доставките от Русия. На второ място, в близките месеци на Турция все пак ще й се наложи да сключи нов договор, просто засега няма алтернатива на руския газ.
Трябва да се отбележи, че този газов спор има няколко граници. На първо място, повишаването на световните цени на „синьото гориво” е обусловено от цените на петрола, които през 2011 година достигнаха максимални нива от началото на финансовата криза през 2008 година.
А това нанася удар по икономиката на страните-потребителки на газ. Неслучайно веднага след частичния отказ на Турция от руския газ цените за потребителите значително се повишиха – в отделни случаи до 14,3%.

иаф / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове