728x90,booking

Booking.com

728x90

петък, 7 октомври 2011 г.

Ахмет Давутоглу:Франция трябва да се изправи пред колониалното си минало, преди да дава уроци на другите как да се отнасят към историята си

Турция остро припомни на Франция колониалното й минало

Според Ахмет Давутоглу (в средата) Франция няма право да дава на Турция уроци по история

Турция каза на Франция, че трябва да се изправи пред колониалното си минало, преди да дава уроци на другите как да се отнасят към историята си. Това беше ядосано заявено в отговор на призива на Никола Саркози Анкара да признае арменския геноцид от 1915 г., предаде "Ройтерс".

В Армения Саркози предизвика Турция да се изправи пред миналото си и заплаши, че Франция може да приеме закон, определящ отричането на геноцида като престъпление.

В отговор турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви на пресконференция: "Тези, които нямат сили да се изправят пред собствената си история, белязана от векове на колониализъм и отношение към чужденците като към второкласен тип хора, нямат право да преподават на Турция уроци по история или да призовават Турция да се изправи пред миналото си".

Армения, подкрепена от много историци и чужди парламенти, казва че милион и половина арменци са били убити по време на събитията от Първата световна война и краха на Османската империя. Смъртта на тези хора е определяна като геноцид.

Турция от своя страна отрича определянето на смъртта на арменци през 1915 г. като геноцид. Според Анкара много арменци християни и много турци мюсюлмани са загинали по време на разпада на Османската империя.

Давутоглу също така заяви, че Турция и Армения работят заедно за нормализиране на двустранните отношения, а коментарите на Саркози могат да имат само негативно влияние. През 2009 г. Анкара и Ереван се съгласяват да възстановят дипломатическите си отношения и да отворят границата между двете държави. От тогава обаче двете страни си обменят обвинения, че всяка от тях иска да промени първоначалната сделка.

Спорният малък планински регион Нагорни Карабах, населен с арменци християни, но отцепил се от мюсюлмански Азербайджан, е също повод за спорове между Армения и Турция.

Френския президент Никола Саркози е казвал в миналото, че иска Турция да получи специален партньорски статут в ЕС. Саркози обаче е виждан от много турци като събирателен образ на европейските предразсъдъци срещу една мюсюлманска държава, посочва "Ройтерс".

в дн / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове