728x90,booking

Booking.com

728x90

сряда, 26 октомври 2011 г.

Турция поиска международна помощ след земетресението

Турция поиска международна помощ след земетресението (ОБЗОР)

26 октомври 2011

Анкара. Турция поиска международна помощ след разрушителното земетресение с магнитуд 7,2 по Рихтер, което разтърси провинция Ван в неделя.
Първоначално Анкара отхвърли предложенията за външна помощ след земетресението. Според източниците властите са променили решението си заради спешната нужда от строителни материали за останалите без дом след труса.
Междувременно 27-годишна жена бе извадена жива изпод развалините 66 часа след земетресението.
По последни данни на Турската дирекция за управление на извънредните ситуации 461 души са загинали след разрушителното земетресение.
Ранени са 1352 души. Разрушени са най-малко 2262 сгради.
За възстановяването на щетите от земетресението в Турция ще бъдат нужни най-малко 2,2 млрд. долара.
В засегнатия от земния трус регион трябва да бъдат построени около 80 000 сгради с обща площ минимум 6 милиона квадратни метра.
Смята се, че за строителството на 500 апартамента ще бъдат нужни около 20 милиона долара.
Междувременно турските власти предлагат да настанят останалите без дом хора в жилищни сгради в съседни провинции, докато не приключи строителството във Ван. Предлага се хората да се преместят в Истанбул или Измир.
Над 20 000 души са останали без покрив над главата след земетресението.
Турският министър по европейските въпроси Егемен Багъш съобщи, че ЕС ще отпусне 4-5 милиона евро за възстановяване на щетите .
„Срещнахме се с европейските посланици в Анкара. ЕС е решил да отпусне около 4-5 милиона евро за възстановяването на региона”, каза Багъш.
Министърът посочи, че средствата ще бъдат използвани за закупуването на сглобяеми къщи и зимни палатки за останалите без дом след труса.
Франция ще изпрати самолет с хуманитарна помощ, включително палатки, до Турция в помощ на жертвите на разрушителното земетресение в страната.
„Изправени пред мащаба на катастрофата...се подготвяме да изпратим самолет с хуманитарна помощ, пренасящ голяма пратка големи фамилни палатки за хора, останали без домове”, заяви говорител на френското външно министерство.
Самолетът ще излети от Париж до източния град Ерзурум, където турските власти координират хуманитарната помощ за пострадалите от земетресението.
По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган призна неуспехите в спасителните усилия след земетресението.
Междувременно бе съобщено за първи инциденти с хуманитарната помощ.
Най-малко 17 камиона на Турския Червен полумесец са били разграбени от мародери в Източна Турция, която бе засегната от разрушително земетресение.
„Мародери се появяват при всяко земетресение. 17 камиона бяха разграбени в понеделник и вторник в градовете Ван и Ерджиш”, заяви ръководителят на Турския Червен полумесец Ахмет Лютви Акер.
От полицията в провинция Ван също потвърдиха, че е имало инциденти с камионите с помощи за пострадалите от земетресението.

иаф / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове