728x90,booking

Booking.com

728x90

вторник, 18 октомври 2011 г.

Гръцки Кипър май ще яде тоягата

Кипър се разтревожи от турските кораби

Анкара увеличава напрежението в Източното Средиземноморие, твърди Никозия

Засилването на присъствието на турски военни кораби в икономическата зона на Кипър е част от усилията на Анкара за увеличаване на напрежението в Източното Средиземноморие. Това заяви кипърският министър на отбраната Димитрис Илиадис, цитиран от ИТАР-ТАСС. „Международната общност не може и не трябва да позволи на Турция да поставя под заплаха сигурността в този регион”, каза Илиадис. Министърът посочи, че Кипър и Гърция внимателно следят развитието на ситуацията и координират мерки, които може да бъдат поискани на „дипломатическо, политически и операционно ниво”.

В същото време стана ясно, че късно в сряда ще отплава втори плавателен съд за проучване на залежи на природен газ от бреговете на Кипър към целта си, недалеч от зоната на проучване на гръцките кораби, каза член на експедицията пред АФП. Според координатора на мисията, първият кораб, който бе причина за напрежение между Кипър и Турция, ще проучи зона, по-малка от 15 километра, в Средиземно море, попадаща в акваторията на гръцката част на Кипър.

Корабът ще отплава в сряда вечерта от турското пристанище Фамагуста в Кипър, където е бил на пристан от 4 октомври. По думите на координатора на мисията, по време на първото проучване разстоянието между турските и гръцките кораби е било около 15 километра, като се очаква това разстояние да се скъси по време на втората експедиция.

вд / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове