728x90,booking

Booking.com

728x90

сряда, 5 октомври 2011 г.

“Независимая газета”: Турция в ролята на регионална свръхдържава

“Независимая газета”: Турция в ролята на регионална свръхдържава

05 октомври 2011

Баку. Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган реши да помогне на азербайджанската опозиция. Новината съобщи изданието от Баку „Полигон”, позоваващо се на източници от турското висше ръководство, пише вестник “Независимая газета”. По-рано за планове за поддръжка на опонентите на властта в Азербайджан заявяваха от лявоцентристката Народнорепубликанска партия на Турция и крайно дясната Партия на националистическото движение. Но ако подкрепата за турската опозиция от азербайджанската може да се обясни със солидарност, то плановете на официална Анкара бяха гръм от ясно небе.
Изданието пише, че турските власти са обещали да помогнат на азербайджанските опозиционни сили, и позовавайки се на своя източник твърди, че промяната в отношението им към опозицията в Азербайджан е обосновано от последните събития в региона. За това спомагат обтегнатите отношения между Турция и Израел и на обратно, здравите контакти на Азербайджан с Израел. Но главният фактор, очевидно, е позицията на Вашингтон, с който Баку още от времето на Гайдар Илиев няма добри отношения до степента желана от американската страна.
„Защо по въпроса за Сирия Ердоган смени позицията си? В началото той бе на сраната на Башар Асад, а по-късно се обяви срещу него. Същото е и с Азербайджан. Интересите на Вашингтон и Анкара по много въпроси съвпадат, поради което се проявява такава сериозна активност спрямо азербайджанската опозиция”, пише „Полигон”, предполагайки, че помощта на Турция може много да промени. И в Азербайджан, и в региона като цяло.

иаф / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове