728x90,booking

Booking.com

728x90

вторник, 25 октомври 2011 г.

Страх и надежда след труса в Турция

Лошото строителство причина за разрушенията

Страх и надежда след труса в Турция

Продължава търсенето на оцелели под развалините

ЕПА

Спасители изнасят оцелели след труса.

25.10.2011

Останали без покрив над главата си турци се топлят край огън, запален върху развалини в Ерджиш.
Спасителните екипи в засегнатите от силното земетресение в неделя турски градове в провинция Ван продължиха да се състезават с времето и да търсят оцелели под руините на срутилите се от труса с магнитуд 7,2 сгради.

Броят на загиналите под отломките на жилищните сгради е най-малко 270, ранените са повече от 1300. Според експерти броят на загиналите може да достигне 1000 души.

За жителите на засегнатите райони нощта след удара на стихията с температури близки до нулата и вторични трусове е била

доста страховита

коментират турските медии.

Стотици спасителни екипи продължиха да измъкват оцелели под руините на десетките рухнали сгради през цялата нощ. Властите раздаваха храна и опъваха палатки за временно настаняване. Те предупредиха хората да стоят далеч от повредените сгради, тъй като има опасност те да се срутят от вторичните трусове. По официални данни

в руини са стотици сгради

Само в най-засегнатия град на провинцията Ерджиш са се срутили 80 постройки. Веднага се появиха критики за качеството на строителството, използването на несертифицирани материали, които не отговарят на нормите за райони с голяма сеизмична активност. Според публикация по темата на германския “Зюддойче цайтунг”, който цитира депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието, в Истанбул например при строежа на около 70 процента от постройките са пренебрегнати предписанията за изграждане на сгради в земетръсни райони.

Пострадалата от земетресението провинция не е от най-богатите и това е вероятната причина за некачественото строителство.

Строителните материали в Турция често са некачествени, казва Ахмет Якут, професор от Техническия университет в Истанбул. В бедните райони на страната бетонът, който се използва, не отговаря на никакви норми, често сградите се строят без архитекти и инженери, а просто под ръководството на някой майстор.
.
Затворници бягат и се връщат
От силния трус се е срутила една от стените на затвора в Ерджиш. 200 затворници са избягали, като 50 от тях са се върнали обратно, след като се убедили, че семействата им са добре.

В един от щастливите случаи на оцелял под руините добра работа е свършил мобилният телефон, който бил в джоба на 19-годишен младеж. Той се обадил за помощ, бил измъкнат от развалините и бил откаран в болница - краката му били наранени.

в мо / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове