728x90,booking

Booking.com

728x90

вторник, 25 октомври 2011 г.

150 затворници бягат след труса в Турция

150 затворници бягат след труса в Турция

Оперират ранени в градината на болница, стотици са в неизвестност

Спасител отнася малко момиченце, което е открил живо под развалините

Неочаквана свобода за десетки турски затворници донесе земетресението със сила 7,2, което разтърси в неделя Турция. 150-те арестанти избягаха след труса, докато спасителите и властите се надпреварваха с времето да спасят оцелелите от падналите върху тях сгради и тежките им рани, предаде Ройтерс. Трусът от 7,2 по Рихтер уби най-малко 300 души и предизвика всеобща паника в окръзите Ван и Ерджиш. В нощта срещу понеделник бе регистриран вторичен трус от 6 по Рихтер, който вся допълнителна паника.
Затворниците от окръг Ван се озовали на свобода, след като една от стените на затвора се срутила, съобщава телевизия "Хабер Тюрк". Лишените от свобода веднага се възползвали от възможността, но по-късно 50 от тях се върнали и се предали на охраната. Те се оправдали, че се поддали на всеобщата паника, а след като се оказали на свобода, решили да проверят как са техни роднини и близки, след което се прибрали да доизлежат присъдите си.
Близо 300 станаха вчера потвърдените жертви на земетресението, а стотици други са в неизвестност. Първоначалните информации в неделя бяха за между 500 и 1000 загинали. Над 1300 са ранени, съобщи турският вицепремиер Бешир Аталай. Той заяви, че са осигурени палатки и храна за пострадалите. В Ерджиш са изградени два палаткови лагера. Жителите на града са прекарали нощта навън около огньове.
Спасителните екипи работиха цяла нощ с надеждата да открият оцелели под отломките на падналите сгради. По данни на Турския Червен полумесец 80 сгради са се срутили в Ерджиш и 10 във Ван.
В екстремни условия работят и лекарите в градската болница във Ван. Те са принудени да оперират пациентите в нейната градина, тъй като постройките в комплекса са понесли тежки щети, предаде Ройтерс, като се позова на медицинска сестра. Подобно е и положението в лечебните заведения в Ерджиш. Те са препълнени и част от пострадалите се препращат към болници в други близки градове. Някои от ранените получават лечение дори в двора на лечебницата в Ерджиш. Граждани от съседния окръг Агръ пък са се стекли в местната болница, където също са били докарани пострадали от труса, за да дарят кръв.
Турция ще осигури помощ за малкия бизнес, пострадал от мощното земетресение, съобщи министърът на промишлеността Нихат Ергюн. На конференция в Анкара Ергюн съобщи, че министерствата ще изработят заедно пакет за икономическа помощ, за да отговорят на последствията от труса.
Мария Вълчева

Вести
Анкара отказа чужда помощ
Въпреки мащабите на бедствието, което преживя в окръг Ван, Турция отказа чуждестранна помощ. Премиерът Реджеп Тайип Ердоган, който посети засегнатия район, благодари на всички страни, които предложиха помощ, но увери, че Турция може да се справи сама. Сред държавите, предложили подкрепа, е и България. Още в неделя вечер външният министър Николай Младенов изказа съболезнования и предложи обучени екипи. В деня на бедствието израелският президент Шимон Перес се обади по телефона на турския си колега Абдуллах Гюл и му предложи помощ. Отношенията между някогашните стратегически съюзници Израел и Турция се влошиха през миналата година. "Оставам с впечатлението, че турците не искат нашата помощ", заяви израелският министър на отбраната Ехуд Барак, цитиран от Ройтерс. Представител на турското министерство на външните работи отбеляза по-късно, че страната е получила предложения за помощ от десетки държави, но до момента е отхвърлила всичките. Серж Саркисян - президентът на Армения, която е исторически враг на Турция - изпрати на своя турски колега телеграма, в която поднася своите съболезнования. Помощ предложи и Русия, а Иран изпрати в Турция няколко групи спасители и хуманитарна помощ.

Осем деца гинат при катастрофа
Осем души загинаха, а 18 са ранени, след като училищен автобус се сблъска с камион в Североизточна Турция, съобщи "Хюриет дейли нюз". Четирима ученици са загинали на място, а други четирима са починали, докато били транспортирани към болницата.

в ст / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове