728x90,booking

Booking.com

728x90

вторник, 25 октомври 2011 г.

217 загинали и 1090 ранени от труса в Турция

ЧУЖБИНА

217 загинали и 1090 ранени от труса в Турция

Стотици турци в провинция Ван, която в неделя бе разлюляна от трус със степен 7.2 по Рихтер, прекараха нощта срещу понеделник на открито. Силното земетресение бе последвано от няколко вторични труса.

Броят на жертвите при вчерашното силно земетресение в Източна Турция с магнитуд 7,2 достигна 217 души, предаде ИТАР-ТАСС. Вътрешният министър Идрис Наим Шахин, който ръководи спасителните операции в Ерджис - един от най-тежко пострадалите градове, съобщи, че до момента там е потвърдена смъртта на 117 души. Официалният брой на загиналите в едноименния център на окръг Ван е 100. Общо 1090 души са били ранени, добави министърът. Според представители на властите стотици хора остават в неизвестност.

По данни на Турския Червен полумесец в 75-хилядния град Ерджис са разрушени 80 сгради, а в 367-хилядния Ван - 10.

Докторите от градската болница във Ван са принудени да лекуват пациентите в нейната градина, тъй като постройките в комплекса са понесли тежки щети, твърди телевизия Си Ен Ен - Тюрк. След като рухнала една от стените на местния затвор, оттам избягали 150 затворници, но впоследствие 50 от тях се върнали. В Ерджис пък са създадени две палаткови болници.

Междувременно Турция отказа чуждестранна помощ, а премиерът Реджеп Ердоган благодари на всички, които я бяха предложили. Той увери, че Турция може да се справи сама. Сред тези страни бяха България, Русия, а също и Израел, с който Турция е в конфликт след инцидента с хуманитарната флотилия от 2010 г., когато израелски командоси убиха 9 турски граждани. Армения, историческият противник на Турция, също изрази готовност да помогне.

в се / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове