728x90,booking

Booking.com

728x90

четвъртък, 8 септември 2011 г.

Турция и Египет правят съюз

Турция и Египет правят съюз срещу Израел

Реджеп Ердоган

Анкара и Кайро възнамеряват да подпишат договор за военен и икономически съюз по време на посещението на турския премиер Реджеп Ердоган в Египет идната седмица, разкри израелският в. "Аарец".

В същото време Анкара твърдяла, че съюзът с Кайро не трябва да се възприема като отмъщение срещу Израел, който отказа да се извини за гибелта на 9 турци м.г. от морския конвой с хуманитарна помощ за Газа, намираща се под израелска блокада. Анкара уверява, че става дума за засилването на турското влияние в Източното Средиземноморие и Близкия изток. В понеделник пред журналисти премиерът Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще засили военното си присъствие в Източното Средиземноморие. Според "Аарец" турската страна ще предислоцира по два бойни кораба и два кораба за борба с подводници, както и спомагателни средства от Черно и Мраморно в Егейско и Средиземно море. В събота пък външният министър Ахмет Давутоглу обяви, че Турция ще засили военното си присъствие в региона "заради защита на свободното корабоплаване". По думите му турските кораби ще съпровождат и флотилиите, които искат "да пробият морската блокада на сектора Газа".

Според "Аарец" Египет и Турция се обединяват срещу Израел. В. "Исраел а-Йом" смята, че турските власти прилагат нова политическа стратегия. В същото време Израел укрепва отношенията с Гърция, чийто военен министър Панос Беглитис посети Израел и подписа нови споразумения в сферата на сигурността.

в се / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове