728x90,booking

Booking.com

728x90

петък, 9 септември 2011 г.

Турция и България взаимно ще признаят дипломите си

Турция признава дипломите ни

ГЕОРГИ АНГЕЛОВ

09.09.2011

Николай Младенов

Турция и България взаимно ще признаят дипломите си. Това е била една от темите, за които са договаряли в сряда вечерта външният министър Николай Младенов и турският му колега Ахмед Давутоглу на среща в Анкара, научи „Монитор”. Двамата са имали дълга среща тет-а-тет, а преговорите продължили и на работна вечеря. Десетина са били темите на разговор, като част от тях ще прераснат в междуправителствени споразумения, които ще бъдат подписани на общо заседание на правителствата на двете държави. То ще бъде през ноември.

Обсъдено е завършването на газовите връзки и изграждането на общ водоем на река Тунджа, която всяка година наводнява земеделски земи в южната ни съседка. Договорено е притежателите на турски служебни паспорти да влизат у нас без виза, както и съвместни патрули по границата.

Анкара се ангажирала и с ускоряване на процеса по установяване на статута и връщане на църковните ни имоти в Истанбул и Одринско, казаха от Външно. Наскоро Турция прие закон за собствеността на религиозните малцинства, като се очаква до края на годината да се уредят и подзаконовите актове. След това всеки от 45-те имота на екзархията там ще бъде разгледан поотделно и върнат или стопаните – обезщетени. Сред тях са болницата „Евлоги и Христо Георгиеви” в Истанбул и училището, построено от Петър Берон в Одрин, което в момента се ползва като сиропиталище. По-късно вчера Младенов бе приет и от премиера Реджеп Ердоган.

в мо / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове