728x90,booking

Booking.com

728x90

сряда, 14 септември 2011 г.

Турция - силна, приятелска държава, която винаги е на страната на справедливостта

Турция прави все по-дръзки стъпки в Близкия изток

Арабската лига смята Турция за силна, приятелска държава, която винаги е на страната на справедливостта

Reuters

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган започна във вторник официално посещението си в три от страните на арабската пролет. Очаква се Ердоган да се срещне с официални представители на Египет, Тунис и Либия, за да обсъди последните събития там и да разбере как Турция може да се включи в преходния период. В египетската столица Кайро турският премиер беше посрещнат от ентусиазирана тълпа, която скандираше името му. През последните месеци Турция става все по-популярна в арабския свят заради твърдата си позиция срещу Израел и подкрепата за Палестина.

Едно от най-популярните скандирания беше "Ердоган, Ердоган, добре дошъл от братята" (става дума за умерената ислямистка организация "Мюсюлмански братя" – бел. ред.). Реджеп Ердоган се срещна с външните министри на Арабската лига. Той бе приветстван от главния секретар на организацията с думите: "Всички арабски народи са благодарни за това, което правите. Смятаме ви за силна, приятелска държава, която винаги е на страната на справедливостта", каза Набил ал Араби.

Турският премиер изнесе реч, наричайки арабската пролет исторически и повратен период в историята на арабските държави. Ердоган също така заяви, че признаването на независимостта на Палестина не е избор, а задължение за международната общност. "Време е палестинският флаг да бъде издигнат над ООН. Нека го издигнем и нека това бъде символ на мира и справедливостта в Близкия изток", заяви от трибуната на Арабската лига турският премиер. Изненадващо обаче Ердоган не спомена в речта си Сирия, където антиправителствените протести продължават, а ООН смята, че в страната вече са загинали 2600 души от репресиите на режима.

Междувременно турският министър на вътрешните работи Идрис Наим Шахин заяви пред репортери в Анкара, че Турция може всеки момент да започне наземна военна офанзива срещу кюрдските сепаратисти в Северен Ирак. Турските въоръжени сили заявиха през миналата седмица, че въздушни и артилерийски удари, нанесени през август, са убили 145 до 160 кюрдски бунтовници в иракския кюрдски автономен регион. Въздушните операции продължават. "Като се има предвид, че се извършва трансгранична операция по въздух, всеки момент може да започне и наземна операция в зависимост от разговорите с нашия съсед", каза Шахин, цитиран от "Ройтерс", и добави, че в момента се правят оценки на тази възможност.

Високопоставен турски дипломат замина тази седмица за разговори с иракското правителство. Анкара се надява да получи от властите в Багдад по-голямо сътрудничество в борбата с Кюрдската работническа партия (ПКК), чието голямо кюрдско малцинство, съсредоточено на север, притежава политическо влияние. Турските медии твърдят, че заместник-министърът на външните работи Феридун Синирлиоглу се е срещнал в Багдад с иракския президент Джалал Талабани, който също е кюрд, както и с кюрдски официални представители в Арбил.

Спекулациите, че Турция подготвя наземна офанзива, се засилиха в понеделник, когато турският премиер Реджеп Ердоган се срещна с военни ръководители, преди да замине на посещение в Египет. От началото на конфликта през 80-те години на миналия век досега Турция е извършвала няколко пъти въздушни нападения през границата и е изпращала войска в Северен Ирак. Последната голяма операция бе в началото на 2008 г., когато Турция изпрати 10 000 войници, подкрепени от авиация.
В понеделник турският вицепремиер Бюлент Арънч заяви, че Анкара води преговори със САЩ да предостави база за американски безпилотни самолети Predator, които сега са базирани в Ирак. Подобно решение поражда опасения, че самолетите биха могли да бъдат използвани срещу лагери на ПКК в планините Кандил в Северен Ирак.

в дн / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове