728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 3 октомври 2011 г.

Турската държавна компания "Боташ" съобщи, че ще спре около една трета от доставките на руски газ заради високите цени на синьото гориво

Турската "Боташ" предупреди пак Москва - спира част от доставките на руски газ

Турската държавна компания "Боташ" съобщи, че ще спре около една трета от доставките на руски газ заради високите цени на синьото гориво, съобщават местните вестници. Анкара планира да прекрати доставките на газ от запад по газопровода, който минава през Украйна, Румъния и България. От "Газпром експорт" отричат да са получавали официално писмо от "Боташ".

"Прекратяването на договора въобще не означава влошаване на отношенията ни с Русия, защото ние сме добри стратегически партньори", обяснява турския енергиен министър Танер Йелдъз, цитиран от вестник "Хюриет". По думите му, той не очаква да бъде спрени доставките по западното направление, защото най-вероятно към тях интерес ще проявят частни компании. Заради високата цена на газа от Русия, в момента синьото гориво за крайните потребители струва 710 турски лири за 1000 куб. метра в Истанбул и 700 турски лири за 1000 куб. метра в Анкара. В цените не е включен ДДС.

Количествата, пренасяни за Турция по това направление, са около 6 млрд. куб. метра, а общо държавата купува от Русия около 18 млрд. куб. метра. Договорът между "Боташ" и "Газпром експорт" (100% дъщерно дружество на "Газпром") изтича в края на тази година и Анкара съобщава, че не смята да го продължи. Причината е, че "двете страни не са успели да се договорят за желаното от Турция намаление на цените на природния газ", пише вестник "Хюриет".

Новото предупреждение на "Боташ" идва дни след като енергийният министър на Турция Танер Ялдъз предупреди, че това може да се случи. Тогава той обясни, че все пак Анкара се надява да бъде постигната договорка между двете държави.

Турция е един от най-големите потребители на руски газ. "Газпром" доставя синьо гориво в страната по две направления - през Украйна - Молдова - Румъния и България и по т.нар. газапровод "Син поток" по дъното на "Черно море". Световните медии припомнят, че през 2010 г. Москва е изнесла към Анкара 18 млрд. куб. метра газ при общ експорт на руската компания от 138.6 млрд. куб. метра. Турция е изчислила, че за последните две години и половина цената на природния газ се е повишила с 39 на сто. Това е довело до ръст на цените на газа за крайните потребители от около 15% и увеличение на електроенергията с до 10 на сто.

Това не е първият опит на Турция да предоговори стойността на синьото гориво. Подобни разговори водеха в средата на март президентът на Русия Дмитрий Медведев и премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. До съгласие между двамата обаче така и не се стигна. Остава отворен въпросът и за преминаването на газопровода "Южен поток" през териториалните води на Турция.

Заявка за разрив в преговорите се появи при посещението на турския президент Абдула Гюл в Москва през септември. Тогава той подчерта, че все още не са приключили преговорите между двете страни относно цената на руския газ и че "Анкара се надява да положителен резултат от тях", припомня Ройтерс. Русия от своя страна се надява, че Турция ще разреши преминаването на газопровода "Южен поток" през териториалните й води.

В момента Европейската комисия чрез своята дирекция "Конкуренция" разследва над 20 компании - дъщерни дружества на "Газпром" или негови партньори в Източна и Централна Европа. Причината - Брюксел се съмнява, че има нарушение на условията за свободна конкуренция на общоевропейския пазар. В България съвместно с Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ЕК разследва четири дружества - държавните Български енергиен холдинг, "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и частната "Овергаз" (в нея съсобственик е "Газпром"). От руската компания излязоха в сряда със становище, че са изненадани от проверките на Брюксел, но ще окажат пълно съдействие.

в дн / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове