728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 11 юли 2011 г.

"Набуко" като общ проект, в който България и Турция имат ключова роля, са обсъдили президентите Георги Първанов и Абдуллах Гюл

"Набуко" като общ проект, в който България и Турция имат ключова роля, са обсъдили президентите Георги Първанов и Абдуллах Гюл

11 юли 2011

София. Възможностите за енергийно сътрудничество, „Набуко” като общ проект, в който България и Турция имат ключова роля. Това са обсъдили президентите на двете страни Георги Първанов и Абдуллах Гюл, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
Необходимо е ускоряването на работата по трансграничната междусистемна връзка за доставка на газ между България и Турция, каза президентът Георги Първанов на пресконференция с турския си колега Абдуллах Гюл.
Първанов заяви, че тази връзка би могла да служи не само като „байпас” в критични ситуации, но и за постоянна доставка на газ.
Общо е мнението, че няма нерешими политически въпроси, проблемите от технически характер са решими, и би трябвало да бъдат обект на заседание на смесената комисия, посочи българският държавен глава.
Смесената комисия трябва да разгледа проблема с обезщетяването на тракийските бежанци, енергийното сътрудничество, проблема с язовир Тунджа и други въпроси, за които трябва да има ясна политическа воля за решаване.
Политическият диалог между България и Турция не зависи от управлението на двете страни и има приемственост, отбеляза Първанов.
По думите му – тази визита е част от един много активен диалог на всички нива между България и Турция.
Първанов изрази удовлетворение от началото на визитата на турския държавен глава и заяви, че той е добър негов приятел.
За последните години рязко скочи стокообменът. Има добри примери на турски мащабни инвестиции в България и обратно – има пробиви в добрия смисъл на думата, на български инвестиции на турска територия, отбеляза българският президент.
Веселина ЙОРДАНОВА

иаф / Web Portal Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове