728x90,booking

Booking.com

728x90

петък, 2 септември 2011 г.

Турция експулсира израелския посланик, след като не получи извинение (ОБЗОР)

Турция експулсира израелския посланик, след като не получи извинение (ОБЗОР)

02 септември 2011

Анкара. Турските власти ще експулсират израелския посланик в Анкара заради отказа на Израел да се извини за миналогодишната кървава акция срещу плаващата към Ивицата Газа флотилия с хуманитарна помощ.
Официални лица обявиха, че Анкара прекъсва и всички действащи военни споразумения с Израел.
Турските власти обявяват решението си в навечерието на публикуването на доклад на ООН за инцидента, в който загинаха девет турски активисти.
Турция настоява Израел да се извини за избиването на активистите, но израелската страна отказва да го направи.
Отношенията между Турция и Израел бяха замразени след инцидента през май 2010 г., но с последното развитие ще бъдат свалени до най-ниското възможно ниво.
Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви, че правителството намалява дипломатическото си присъствие в Израел до ниво втори секретар. Решението бе взето само ден, след като вестник „Ню Йорк таймс” публикува откъси от дългоочаквания доклад на ООН.
В доклада се посочва, че наложената на Ивицата Газа морска блокада от страна на Израел е законна, но израелското правителство е използвало прекомерна сила, за да спре турския кораб, натоварен с хуманитарна помощ за Газа.
По време на пресконференция в Анкара Давутоглу заяви, че е време Израел да плати цената за своите незаконни действия и за това, че смята, че е над международните закони.
„В доклада се твърди, че нехуманната блокада на Израел на Ивицата Газа е легитимна. Турция не може да приеме и не приема подобна оценка”, заяви турският външен министър.
Давутоглу подчерта, че Израел е пропилял всички възможности, които са били предложени от турската страна.
„Докладът за нас е нищожен и невалиден”, коментира турският президент Абдуллах Гюл.
Междувременно Израел обмисля своя отговор на турското решение за експулсиране на посланика на страната и прекратяване на военните споразумения с бившия си съюзник Анкара след скандал с израелската атака срещу Флотилията на свободата за Ивицата Газа.
Високопоставен представител на правителството заяви, че в кабинета на премиера Бенямин Нетаняху текат консултации за израелската реакция.
Турските власти експулсират израелския посланик в страната заради отказа на Израел да се извини за миналогодишната кървава акция срещу плаващата към Ивицата Газа флотилия с хуманитарна помощ.
Турският външен министър Ахмет Давутоглу заяви на пресконференция, че Турция ще вземе „всички необходими предпазни мерки” за гарантирането на морската сигурност в източната част на Средиземно море.

иаф / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове