728x90,booking

Booking.com

728x90

петък, 2 септември 2011 г.

Турция ще изпрати военни кораби ако Кипър започне проучвания за газ

Турция ще изпрати военни кораби ако Кипър започне проучвания за газ

02 септември 2011

Анкара, Турция /КРОСС/ Турция заплаши да изпрати военноморски сили в източната част на Средиземно море, ако Република Кипър започне проучвания за газ във водите край остров Кипър, съобщи турският вестник "Заман".

Турският министър за ЕС и главен преговарящ на страната с ЕС Егемен Багиш заяви, че при подобни опити в миналото Турция е изпращала в региона свои военни кораби и подчерта, че "флотата е за това".

През 2007 г., когато Република Кипър подписа договори за проучвания на нефт и газ с Египет и Ливан, Турция изпрати военни кораби в източната част на Средиземно море, които да патрулират в региона с цел Анкара да покаже недоволството си от сделката.

"Пробиването на подморското дъно, които не принадлежи на съответната страна е противозаконен акт. Турция напълно ще се възползва от правото, с което разполага според международните закони и ще направи необходимото, заяви министърът, цитиран и от "МРТ"

По-рано турският външен министър Ахмед Давутоглу предупреди, че Турция ще даде "необходим отговор" на евентуалните стъпки от страна на Кипър за започване на изследвания за газ във водите на Средиземно море в близост до острова.

Той не уточни какъв ще бъде възможния отговор. Никозия обяви плановете си да започне сондиране за газ в икономическата зона на Кипър на 21 септември, въпреки протестите на Турция и кипърските турци.

Американската компания "Нобел Енерджи" получи правомощия да извърши проучванията на територия от 1250 квадратни мили, която граничи с израелските териториални води.

Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове