728x90,booking

Booking.com

728x90

събота, 3 септември 2011 г.

Турция ще подкрепи съдебните инициативи на пострадалите при рейда на Мави Мармара

Турция ще подкрепи съдебните инициативи на пострадалите при рейда на Мави Мармара

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция


Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

Турция ще окаже подкрепа на съдебни инициативи, които ще бъдат предприети от пострадали и други чужденци при рейда на Мави Мармара. Между участниците в хуманитарния рейд бяха и двама български журналисти.

Турция експулсира от страната посланика на държавата Израел. Анкара ще понижи нивото на дипломатическото си представителство в Тел Авив до втори секретар. Това заяви турският външен министър Ахмед Давутоглу.

Действията са в отговор на отказа на Тел Авив да поднесе извинение на турската страна заради нападението на израелските командоси над кораба Мави Мармара през месец май м.г.,при който бяха убити 9-ма турски граждани, както и във връзка с доклада на ООН за израелския щурм, който предварително бе публикуван във вестник "Ню йорк Таймс".

Според заключенията в доклада Израел приема с резерви твърденията, че действията им са били крайни, но категорично отказва да се извини.
Турският президент Абдуллах Гюл реагира, като заяви, че „докладът е невалиден и няма никаква стойност за Турция”.

Освен експулсирането на посланика, което фактически означава скъсване на отношенията, Турция ще приложи още пет санкции срещу Израел. Най-важната от които е замразяване на военните договори с тази страна.

Освен това Турция не признава законността на блокадата на ивицата Газа и ще предприеме всякакви инициативи за проучването на нейната легитимност.

бнр / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове