728x90,booking

Booking.com

728x90

петък, 9 септември 2011 г.

Николай Младенов: Изборът на Турция за ракетния щит е техническо, не политическо решение

Николай Младенов: Изборът на Турция за ракетния щит е техническо, не политическо решение

Интервю на Никола Миладинов с Николай Младенов

В интервю за "Преди всички" външният министър Николай Младенов определи като изключително неприятна ситуация влошаването на отношенията между Турция и Израел. Тя не създава добра атмосфера в Източното Средиземноморие. Това са две важни държави, чието сътрудничество досега е било основен стълб на сигурността в региона, смята Младенов.

Абсолютно техническо, а не политическо, е решението да се избере Турция вместо България, за елементи на ракетния щит. Ние сме съюзници в НАТО, не е важно всеки да има парче от тортата, а да се осигури еднаква защита на всички.

В края на ноември ще се проведе съвместното заседание между българското и турското правителство. За нас ще бъде много важно да се постигне съгласие по някои теми, например въвеждането на съвместни патрули по българско-турската граница. Възстановяването на имотите в Турция на наследниците на Българската екзархия ще бъде една историческа справедливост. Важно ще е да се възползваме от новото законодателство за имотите.

В най-скоро време Европейският съюз и Турция ще подпишат споразумение за реадмисия.

Съществува възможност за облекчаване на визовия режим за турски граждани. Тя обаче ще се преценява след присъединяването ни към Шенген. Предстои облекчаване на визовия режим между България и Катар, както направихме с Кувейт преди две седмици.

Облекчаването на визовия режим доведе до двойно увеличение на туристите от Русия. Едно от нашите стратегически виждания трябва да бъде облекчаване на достъпа на чужденци - туристи и бизнесмени, което е само в полза на икономиката и въобще на развитието на България.

Цялото интервю на Никола Миладинов с Николай Младенов чуйте в звуковия файл.

бнр / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове