728x90,booking

Booking.com

728x90

събота, 6 август 2011 г.

Президентът на САЩ Барак Обама направи интересно признание - каза, че не разбира от кипърския въпрос

Американският президент Барак Обама призна:

Не разбирам от Кипър

Новият кабинет в Никозия от 11 министри

В Чикаго Обама си призна, че не разбира от Кипър.

06.08.2011

Президентът на САЩ Барак Обама направи интересно признание - каза, че не разбира от кипърския въпрос, съобщи турската частна телевизия СиЕн Ен Тюрк.

В Чикаго, където набираше средства за предизборната си кампания за втори мандат, Обама, който завчера навърши 50 години, заяви, че няма нищо лошо,

ако понякога лидерите кажат честно, че не разбират от нещо.

"Не очаквайте всеки президент всеки път да знае всичко", каза Обама и добави: "Ако някой ви пита какво смята президентът по кипърския въпрос, му отговорете: "Не съм сигурен." Обещавам ви, че когато разбера отговора, ще ви информирам."

Говорител на кипърския турски лидер Дервиш Ероглу заяви в отговор на забележката на Обама, че това е напълно понятно.

"С кипърския въпрос се занимаваха петима генерални секретари на ООН. Смениха се и шестима кипърски гръцки лидери. Вече не остана някой да разбира. Щях да се учудя, ако Обама беше казал, че разбира", заяви Осман Ертуг.

Междувременно вчера в Кипърската република беше назначено ново правителство, съставено от 11 министри. Ключовият пост на министър на финансите ще заеме икономистът Кикис Казамиас.

Досегашните си постове и в новото правителство запазват министрите на вътрешните работи, на труда и социалното осигуряване и на правосъдието и обществения ред.

Министър на външните работи става г-жа Ерато Козаку Маркули, която е заемала тази длъжност и преди - за период от осем месеца при предишната администрация.

Миналата седмица президентът Димитрис Христофиас помоли всички министри да подадат оставка, за да бъде открит пътят за промени в правителството с цел разрешаване на кризата,

предизвикана от експлозията на 11 юли в база на ВМС на над 2 хиляди тона барут и боеприпаси.

Инцидентът доведе до смъртта на 13 души и до съществено понижаване на кредитния рейтинг на Кипър. Много кипърци обвиниха за това некомпетентността и

безхаберието на властите

и поискаха оставката на министрите и президента.

В сряда по-малкият коалиционен партньор в кипърското правителство - Демократическата партия (ДИКО), обяви след преговори с лявата партия АКЕЛ за съставяне на нов кабинет, че слага край на коалиционното си сътрудничество, след като двете партии не успяха да се договорят за тактиката в преговорите за обединение на острова. Този ход на ДИКО затруднява изпълнението на съществено важните икономически реформи, както и евентуалното приключване на преговорите за обединение на Кипър, разделен на гръцка и турска част след турска инвазия през 1974 г.

Да се спаси икономиката
Кипър има президентска система на управление и изтеглянето на ДИКО от правителството не застрашава оцеляването на президента Димитрис Христофиас, чийто мандат изтича през 2013 г. Приемането на икономическите реформи обаче зависи в голяма степен от парламента, където партията на Христофиас – АКЕЛ, не разполага с мнозинство. АКЕЛ има 19 места в 56-местния парламент на Кипър. Опозиционни партии намекнаха, че ще подкрепят правителството в приемането на законодателство, насочено да спаси икономиката на страната.

в мо / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове