728x90,booking

Booking.com

728x90

петък, 5 август 2011 г.

Турска традиция в борбата на 650 години е все още жива

Турска традиция в борбата на 650 години е все още жива

04/08/2011

Турските мазни борби Къркпънар в Одрин са най-старият празник на борбата в света.

От Чигдем Будайджъ за Southeast European Times от Одрин-- 04/08/11
photo

Борците в Къркпънар са намазани със зехтин, така че да се изплъзват от захвата на съперниците си. [Чигдем Будайджъ/SETimes]

Ежегодните мазни борби Къркпънар се провеждат в местността Сарайичи в Одрин, бившата столица на Османската империя, и привличат борци с различно тегло и умения.

Журналисти, държавници и артисти от Турция и цял свят се събират да гледат срещите по борба за наградата "Златен колан" и титлата "Башпехливан". Състезанието датира от 1357 година.

Патронът на събитието, Агата на Къркпънар , церемониално открива състезанията. Следва спектакъл, изнесен от дузина добре сложени борци, облети в зехтин под жаркото слънце и силните звуци на оркестър Еничари, който изпълнява музика от времето на Османската империя, наред с местни и чуждестранни групи за фолклорни танци.

Мазните борби са били популярно забавление по време на Османската империя, като са показвали мъжката сила и кураж. Мястото, където се провеждат борбите, все още се нарича "ер мегдан", което в превод означава "площадът на смелите мъже". Там церемониалмайсторът, облечен в традиционна носия, представя борците по име, титла и умения.

Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове