728x90,booking

Booking.com

728x90

четвъртък, 4 август 2011 г.

Изтъргували 34-годишния Кадир Мехмед Джелил за слуга в Гърция за 100 евро

Изтъргували Кадир за слуга в Гърция за 100 евро

Холокост в Драма

Живият труп избягал от бой, тъмница, глад и жажда

Жив скелет лежи в леглото в Спешно приемно отделение на благоевградската болница. Картината наистина е ужасяваща, няма как човек да не се сети за нацистките лагери по време на Втората световна война. Краката и ръцете на 34-годишния Кадир Мехмед Джелил са като клечки. Коремът и гръдният му кош са хлътнали силно навътре. Само кожа и кости има между чаршафите. Пациентът е извърнал глава и зяпа в една точка в тавана. Кадир не знае къде се намира.
Като жертва на Холокост - така изглежда Кадир месец след като се е измъкнал от незнайния си гръцки затвор. Колко време е измъчван, бит и държан без вода и храна - полицаите само могат да предполагат. Дали, от кого и защо е отвлечен - също. Фактите са ясни - Кадир се измъква от "концлагера" преди около месец. На 6 юли го приемат в Окръжната болница в гръцкия град Кавала. Лекуват го и го изписват, "щом се подобрява". На 2 август живият скелет е докаран в благоевградската болница - неадекватен и почти неконтактен.
За Кадир първо научават граничарите ни на ГКПП Илинден-Ексохи. Към 11 ч във вторник им звънят, че ще им докарат нашенец, който е в тежко здравословно състояние. Граничните полицаи веднага осигуряват линейка от Гоце Делчев.
Докторите обаче се сащисват
при вида на Кадир. Мъжът тежи най-много 40 кг. "Гръцкият екип, който бе в линейката, не бе много разговорлив. Казаха, че са го докарали от болницата в Кавала. Преди време нашенецът бил пострадал в катастрофа. Но това е нелогично, няма как да е толкова недохранен и с такова лошо състояние, ако е прекарал дори и ден в болница в южната ни съседка", споделиха за "Стандарт" служители на КПП Илинден.
Оттам Кадир е транспортиран до Спешното приемно отделение на МБАЛ-Благоевград. Лекарите се хващат за главата, като виждат живия труп. Веднага го включват на системи. Цяла нощ бдят над Кадир. Направени са му всички изследвания - дори и тестове за СПИН. До един са отрицателни.
"Страда от атрофия на мускулатурата. Няма опасност за живота му, но състоянието му е сериозно. Нищо не може да се разбере към момента. Единствено на въпроса ми - затварян ли си, ми отговори с "да". Най-вероятно не се е хранил достатъчно и е много обезводнен. Не може да говори. Идваха и двама психиатри", обясни шефът на Спешно приемно отделение в Благоевград д-р Владимир Рабаджийски.
По обяд в сряда се събра и специална комисия от лекари специалисти. Установено бе, че Кадир няма сериозни заболявания и няма защо да бъде настаняван в някое от отделенията. Извикани бяха и полицейски служители, които ще търсят чрез колегите си в Разград роднини на Кадир, които да го вземат и да го приберат в родното му село Голяма вода. "Разбира се, че може да остане при нас още ден, ако се наложи и още два. Не е проблем това. Но за това време ще бъде стабилизиран и ако не дойдат негови роднини, то ще е добре социалните служби да го настанят в някой социален дом, докато се съвземе съвсем", каза още д-р Рабаджийски. А "Стандарт" научи, че Кадир е преместен в друго отделение на болницата в сряда следобед. Кадир станал роб в Гръцко заради сто евро комисиона, твърдят в родното му село. Агенти на комшийските фермери са обикаляли селата в Делиормана, за да набират пастири за стадата на чорбаджиите край Бяло море. "В нашето село дойде един с мустаци. Казваше, че търси хора да работят на шейха
Обещаваше по 500 евро на човек. Неговата комисиона била 100 евро за всеки наемник. Кадир, брат му Али и баща им, и тримата тръгнаха." Това разказва Айхан Ахмед от разградското с. Голяма вода.
Шефът на "Социално подпомагане" в Благоевград пък Александър Балев, макар в отпуск, се разпореди негови служители да проверят случая и да отидат до Спешно приемно отделение. Той не скри, че научава за драмата с Кадир от медиите. Увери, че ако се наложи, ще бъдат взети необходимите мерки за настаняването му в социално заведение.
Владимир Симеонов

в ст / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове