728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 11 юли 2011 г.

Президентът Георги Първанов: Никога отношенията между балканските народи не са били толкова позитивни

Президентът Георги Първанов: Никога отношенията между балканските народи не са били толкова позитивни

11 юли 2011

София. Никога отношенията между балканските народи, в частност България и Турция, не са били толкова позитивни. Това заяви българският президент Георги Първанов на българо-турски бизнес форум, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Помня поне още три такива форума, намирам това за силна и работеща традиция, каза Първанов. По думите му – държавните глави са призвани да създават онзи необходим климат на доверие между държавите, народите, бизнеса на двете страни, а доверието е ключовата предпоставка, за да има активен стокообмен и инвестиции.
През всичките тези 20 години, независимо от промените в състава на изпълнителната власт и на парламента, тенденцията на политическия диалог е била възходяща.
Може да отчетем и позитивна икономическа тенденция, посочи българският държавен глава.
На моя първи бизнес форум си обещахме от онези 920 млн. долара да достигнем 1 млрд. долара, каза Първанов. Държавният глава каза, че е обещал да даде банкет при достигането на този стокообмен, не е изпълнил този свой ангажимент, но сега е готов да отиде на банкета за 10 млрд. долара – реалистична цел за постигане след кризата.
Преди кризата търговията между двете страни е била на ниво 5 млрд. долара, напомни Георги Първанов.
Българският президент заяви, че от това, което правят политиците и бизнесът, печели населението от двете страни на границата. Той посочи, че България и Турция по линия на „Набуко” могат да направят много за развитието на проекта.
Според него – въпросът за изграждането на междусистемна газова връзка е лесно решим с усилието на изпълнителната власт.
Президентът заяви още, че трябва да се помисли за разнообразяването на формите на туризъм. Смисълът е да обединим възможностите в едни маршрути за европейския, за международния турист и тогава можем да постигнем повече, каза Георги Първанов и даде за пример Странджа.
Веселина ЙОРДАНОВА

иаф / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове