728x90,booking

Booking.com

728x90

понеделник, 11 юли 2011 г.

Президентът на Турция Абдуллах Гюл: Ние сме държави, които споделяме общи ценности

Президентът на Турция Абдуллах Гюл: Ние сме държави, които споделяме общи ценности

11 юли 2011

София. Във всички области – политика, икономика, култура, нашите взаимоотношения се развиват все по-добре и по-добре. Колкото повече две съседни страни се подкрепят, толкова това ще бъде по-добре за тях. Това каза президентът на Турция Абдуллах Гюл на българо-турски бизнес форум, предаде репортер на Агенция „Фокус”.
От момента, в който стъпихме на българска земя, бяхме посрещнати с едно огромно гостоприемство, каза турският президент, който е на двудневно официално посещение у нас.
В дух на добросъседство продължават нашите разговори, потвърждаваме приятелските, съседски взаимоотношения. Навсякъде изразихме волята си да продължаваме да развиваме взаимоотношенията си. С г-н Първанов имаме приятелство, което датира много отдавна, каза Абдуллах Гюл.
Проблемите от дневния ред на двете страни са обсъдени и с премиера Бойко Борисов.
Ние сме държави, които споделяме общи ценности, ще се променят правителства, премиери, президенти ще сменят своите мандати, но това, което остава и трябва да се развива, са добросъседските отношения, каза турският президент.
По думите му – българските и турските фирми могат да работят и инвестират заедно и в трети страни. Малко над 2.5 млрд. евро е търговският стокообмен между България и Турция по последни данни.
Няма никаква пречка в митническия режим между двете страни, Турция е шестата по размер икономика в Европа, ние сме страна от Г-20 и в последните години имаме висок икономически растеж, каза турският президент. Той заяви, че турската банкова система е изключително здрава и не се е повлияла от световната криза.
Абдуллах Гюл каза, че от разговорите, които е провел днес с президента Георги Първанов и премиера Бойко Борисов, е разбрал, че се влагат сериозни средства в инфраструктурни проекти. Туризмът е област, която привлича сериозно внимание, Турция е сериозна държава в това отношение – над 30 млн. туристи посещават годишно Турция, заяви той. Абдуллах Гюл каза че му прави впечатление големият брой туристи от България. Част от тях са мюсюлмани, които играят ролята на мост между България и Турция. България има много хубави природни дадености, особено в областта на термалния туризъм, изтъкна той. Важна тема от сътрудничеството между двете страни е и енергетиката. Проектът „Набуко” ще осигури разнообразяване на източниците за Европа, каза той.
Веселина ЙОРДАНОВА

иаф / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове