728x90,booking

Booking.com

728x90

неделя, 10 юли 2011 г.

Испанците си имат коридата, а ние в Одрин си имаме мазните борби и много ги обичаме

Portrait of an Oil Wrestler, Edirne, Turkey 2008.More pics HERE.

В Одрин започнаха народни борби с българско участие

Нахиде Дениз


Нахиде Дениз

Кореспондент в Истанбул,Турция

Автор: Нахиде Дениз - кор. на БНР в Истанбул

"Испанците си имат коридата, а ние в Одрин си имаме мазните борби и много ги обичаме.", така казва Мустафа Кара, един от около 2 000 участници в мазните народни борби в град Одрин, които тържествено бяха открити днес.

Одринските борби, наричани още Къркпънар са най-старото, след Олимпийските игри масово състезание. Тази година се провеждат за 650-и път. Преди време бяха включени в списъка на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното наследство.

Името им идва от ливадата в гръцкото селище Самона, където са се провели за пръв път. В миналото най-известните пехливани на Къркпънар били Кел Аличо от Плевен и Коджа Юсуф от Шуменско, паметник на когото ще открие турският президент Абдуллах Гюл по време на посещението си в Шуменско на 12 юли т.г.

През миналата година одринските борби бяха посетени от около 20 хиляди души.
В тазгодишното състезание участват борци от България, Турция и други балкански страни. Хиляди фенове от десетки страни са пристигнали специално за борбите.

Наричат се мазни, защото участниците мажат телата си, за предпочитане със зехтин, преди да излязат на тепиха. Пехливаните мерят сили на зелената морава на градския стадион в Одрин, който побира над 1 200 души. Борбите започват в ранните сутрешни часове, когато музиканти, облечени с османски носии, с тъпани и зурни "подгряват" публиката. След това агата дава старта, удар на тъпан отбелязва края на всяка схватка. Хиляди крещят "Машалла, яша!" и по нищо не отстъпват на испанското "Оле!".

Победителят се обявява за башпехливанин, получава златен пояс и го носи до следващото състезание, а паричната награда е 16 хиляди турски лири или 8 хиляди евро. Тазгодишният победител ще стане известен в неделя.

бнр / Web Portal Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове