728x90,booking

Booking.com

728x90

неделя, 10 юли 2011 г.

ТУРЦИЯ ИСКА ОБЕДИНЕН КИПЪР ДА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВА ЕС

ТУРЦИЯ ИСКА ОБЕДИНЕН КИПЪР ДА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВА ЕС...

Турция внесе нова визия в усилията за разрешаване на кипърския проблем...

Изпратена 10.07.2011 09:35:10 UTC

Обновена 10.07.2011 09:35:10 UTC

Турция внесе нова визия в усилията за разрешаване на кипърския проблем.

Министърът на външните работи на Турция Ахмед Давутоглу отправи предложението, ротационното председателство на ЕС да бъде поето през юли 2012та година от Обединената Кипърска Федерация.

Давутоглу осъществи първото си след като запази поста си в новия кабинет на Турция, посещение в чужбина в ТРСК. Той бе приет от президента Дервиш Ероглу и представи с открити послания визията на Турция за разрешаване на кипърския проблем.

Двутоглу заяви, че забавянето на процеса ще бъде във вреда на всички и трябва да се направи необходимото за съкратяването му. Той отправи послание и към ЕС и каза, че поемането на ротационното председателство на съюза от разделен Кипър е в разрез с визията на съюза. Двутоглу отбеляза, че до края на годината трябва да бъде постигнато всестранно разрешение и през юли 2012та година обединен Кипър трябва да поеме мандатното председателство на ЕС.

Давутоглу отправи призив към международната общественост и подчерта, че ТРСК е страната искаща мир и затова трябва да бъдат отменени наложените на тази страна ограничения.

Давутоглу припомни че на тристранната среща на високо равнище в Женева кипърската турска страна е предприела стъпки, които ще позволят продължаването на преговорите и каза, че ако тези стъпки станат взаимни, това ще създаде атмосфера на мир в Източното Средиземноморие.

Давутоглу каза, че за да бъде получен положителен резултат от насрочената от генералния секретар на ООН Бан Ки Мун нова тристранна среща през октомври в Ню Йорк, международната общественост трябва да отправи силни послания към страните в преговорите.

ТРТ / Web Portal Turkey

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове