728x90,booking

Booking.com

728x90

неделя, 17 юли 2011 г.

Третия фестивал на турския фолклор в България - 16 и 17 юли 2011 г.

Авторски снимки:Егри дере ( Хаджи кьой ),а днес град Ардино - 30.04.2011 г. !


:::



Трети национален фестивал на турския фолклор започва в Ардино

Петък, Юли 15

Утре започва Третия фестивал на турския фолклор в България, чийто домакин през тази година е община Ардино. Проявата ще се открие на 16 юли 2011 (събота) от 14:00 часа в градския парк в Ардино. Нейни организатори са Община Ардино и Народно читалище „Родопска искра".

Фестивалът се провежда със съдействието на Министерството на културата и Сдружение „Толерантност". Патрон-домакин на националния фолклорен форум е кметът на Община Ардино Ресми Мурад.

В третото издание на Фестивала, който ще протече под логото „Музиката - езикът на разбирателството", са заявили участие певчески и танцови групи от общините-побратими Нилюфер (Турция) и Орестиада (Гърция), както и от Момчилград, с. Веселина (Община Лозница), с. Гьоврен (Община Девин), с. Долно Ботево (Община Стамболово), Крумовград, Шумен, Две могили (Русе), Дулово, Цар Калоян (Разград), Джебел, с. Глухар (Кърджали), с. Караманци (Община Минерални бани), ансамбъл „Кърджали" и ансамбъл за турски песни към женско сдружение „Букет" - Кърджали, с. Борино (Смолян), с. Стремци (Кърджали), с. Островица (Кирково). Сред индивидуалните изпълнители ще бъдат Али Емин от с. Ябълковец, Селин Еркин от Турция и други.
Фестивалът ще докаже своето високо ниво най-вече с участието на всеизвестните имена Съдика Ахмедова, Хасан Родоплу, Емел Табакова, Емруллах Топчу, Наргиз Саидова и Хафизе Бейсим Гюн. Фестивалният маратон ще продължи на 17 юли 2011 (неделя) от 10:00 часа, с водещи Нуртен Ремзи от Шумен и Леман Кочева от Ардино. Организаторите на фестивала подготвят за своите близо 500 гости разнообразна съпътстваща програма: посещения на културно-исторически обекти, участие в културни прояви.

http://rodopi24.blogspot.com / Уеб Портал Турция

:::

Фестивал на турския фолклор ще се проведе в Ардино през юли

12/5/11 •

Трети фестивал на турския фолклор в България ще се състои в Ардино на 16 и 17 юли 2011 г., това заяви пред медиите в Белите брези кметът на града Ресми Мурад. Организатори на фестивала са община Ардино и читалище „Родопска искра 1921”, гр. Ардино. Финансова подкрепа е осигурена от Министерството на културата и сдружение „Толерантност”.

Първият национален фестивал на турския фолклор в България се проведе в Стамболово през 1995 година, а втория в Разград две години по-късно. Сега културното събитие ще се проведе в Ардино, а причините затова са честването на 90-годишния юбилей на „Родопска искра – 1921”.

От думите на градоначалника Мурад стана ясно, че фестивалът няма да има конкурсен характер, а след края му ще бъдат раздадени дипломи и сувенири на всички участници. Очаква се в Ардино да пристигнат представители от най-малко 20 общини с техни групи. „Очакваме гости от Турция и Гърция. Гости ще бъдат представители на сдружението на учителите в Гюмюрджинска Община”, каза още кметът на Ардино. Заявки за участие ще бъдат приемани до 30 юни, след което ще стане ясна и самата програмата. До момента съгласие за участие са заявили групи от общините Девин, Борино, Джебел и Момчилград.

Ресми Мурад каза, че желанието им като домакини е да представят културно-туристическите забележителности в Ардинско. „Имаме идея да заведем гостите до Дяволския мост, Орловите скали и други. Ардинският кмет заяви още, че е бил изготвен проект за Дяволския мост на стойност от 3.8 млн. лева, който включва реставрация и консервация на забележителността. Проектът ще се реализира по оперативната програма „Регионално развитие”, като шансовете това да стане факт са били много големи.

Мехмед МЕХМЕД

http://ardanews.info / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове