728x90,booking

Booking.com

728x90

неделя, 10 юли 2011 г.

Откриването на паметника на легендарния пехливанин от Лудогорието Коджа Юсуф е най-любопитната част от шестчасовото посещение на турския президент Гюл

Абдуллах Гюл открива паметник на легендарен пехливанин

Читалищна секретарка от Шумен посвети 5 куплета на турския президент

неделя, 10 юли 2011

Шумен

Откриването на паметника на легендарния пехливанин от Лудогорието Коджа Юсуф е най-любопитната част от шестчасовото посещение на турския президент Абдуллах Гюл в Шумен утре.

8-тонният гранитен монумент в цял ръст на най-голямото име в турската борба вече е монтиран в парка в село Хитрино, а онзи ден неговият автор Бехчет Данаджъ залепи последната буква от надписа на постамента.

Скулпторът разказа, че ваял гранита близо 10 месеца, в студ и пек, катерил се по скелето дори на минусови температури през зимата, за да спази срока, заръчан му по договор с община Хитрино.

Младият скулптор, преподавател в Шуменския университет, сподели, че отдавна мечтаел да направи толкова голяма композиция и е доволен, че точно тази е възложена на него. Призна обаче, че отношение към борбата няма.

Сега е поканен в свитата на турския президент и ще присъства дори на двучасовия официален обяд в хотел "Шумен". Бехчет Данъджъ се прочу преди 2-3 години, когато при свое посещение в Шумен френският посланик го завари да вае главата на Христо Ботев в двора на Томбул Джамия, където всъщност се намира ателието на художника.

В джамийския двор той е направил и бюст-паметник на първия български патриарх Кирил, който в момента стои в градинката пред храма "Свето Възнесение" в Шумен.

Идеята за паметник на световния шампион по борба на 19 век Коджа Юсуф е на председателката на шуменското турско читалище Нуртен Ремзи. Още през 2008 г. чрез турското консулство в Бургас та внесла проект в Министерството за турците извън Турция в Истанбул и той бил одобрен.

Сега читалищната председателка е съчинила стихотворение за Абдуллах Гюл на турски език и ще му го прочете в читалището при визитата му утре. "Нарича се "Обръщение" и в него говоря за гигантската крачка, която президентът прави за дружбата между нашите два народа", обясни авторката.

Читалищният фолклорен хор ще изпее на президента и стара лудогорска народна песен, а пред входа ще бъде посрещнат от уникалния за целия Балкански полуостров дамски оркестър от зурни и тъпани.

Първа точка от програмата на президента Гюл в Шуменско е археологическият резерват в първата столица Плиска, където ще разгледа Базиликата. После той ще посети най-голямата турска инвестиция в района - заводът за алуминий "Алкомет" АД.

След официалния обяд ще разгледа Томбул джамия, ще посети средното духовно училище "Нювваб" и турското читалище "Назъм Хикмет", накрая ще открие паметника на бореца в Хитрино и ще отпътува за летище Варна.

Кръстана Тасева

асн / Уеб Портал Турция

Бехчет Сали Данаджъ

Роден е на 6.08.1971 г. в с. Ясенково. Преподава изобразително изкуство в "Професионална гимназия по химични технологии и дизайн" - гр. Нови пазар.
sample image

Автор е на монументалния паметник на цар Самуил в гара Самуил, област Разград и на бюст-паметника на митрополит Симеон в Шумен и релефен портрет на първия учител и изследовател на втората българска столица Велики Преслав - Йордан Господинов в НИАРМ.

1990 г. - завършва Техникум по каменно обработване - гр. Кунино, специалност "Художествена обработка на камък"

1999 г. - завършва университета "Епископ Константин Преславски" - Шумен, специалност "Педагогика на изобразителното изкуство". Специализира скулптура.

Самостоятелни изложби:

1993 г. - Шумен (рисунки)

1996 г. - Шумен (малка пластика)

1997 г. - Истанбул (малка пластика и рисунки)

1999 г. - Варна (Конкурсна изложба "Bulcolor" - скулптура)

2001 г. - Шумен (живопис)

2004 г. - Шумен (пластики от керамика и рисунки)

Общи художествени изложби - 9 в Шумен, в Едирне - Турция, в Разград, в Търговище, в София.

Участвал е в международното биенале по скулптура "Мадарски конник" в Шумен.

http://www.tenecbg.com / Уеб Портал Турция

Няма коментари:

Публикуване на коментар


Химн на Турция : Марш на Независимостта
ВСЕКИ ДЕН !Аудио новини на БЪЛГАРСКИ език може да изтеглите като mp - 3 -ка или да слушате ТУК.
ТУРСКИ РАДИА И ТЕЛЕВИЗИИ,ОНЛАЙН МОЖЕ ДА СЛУШАТЕ И ГЛЕДАТЕ ТУК.

Моят списък с блогове